Ce tipuri de intrerupatoare electrice intalnim intr-o casa

0
3991

intrerupatoareComutatorul sau intrerupatorul electric este unul dintre dispozitivele electrice de baza in orice casa. Cu toate ca acestea arata aproape toate la fel, odata ce este aplicata carcasa, ele pot functiona total diferit. Iata cateva dintre cele mai importante tipuri de intrerupatoare despre care poate ati aflat deja. Acestea pot fi simple, de comutare sau pot, de asemenea, veni in forme si modele orientate mai mult pe design si aspect, cum ar fi cele facute atat de populare de Leviton.

Totusi, stilul nu face nicio diferenta la functionalitate. Ceea ce conteaza in mod semnificativ este tipul de comutatoare necesar, iar acestea sunt de mai multe feluri:
– cu un singur pol
– bipolar
– cu trei cai
– cu patru cai

Comutatorul cu singur pol este calul de bataie de uz general pentru intrerupatoare. Acestea pot transforma o lumina, un recipient sau un dispozitiv din inchis in deschis si invers printr-o singura miscare si pentru o singura locatie. Asigurati-va ca este montat corect pentru a conecta comutatorul in directia specificata, astfel incat inchis/ deschis sa insemne ceva. Acesta poate sau nu sa prezinte impamantare, aceasta cerinta nefiind absolut necesara in cazul lui.

Intrerupatorul bipolar are, de asemenea, marcajele on si off, dar si functii similare celui cu un singur pol. Cu toate acestea, pentru ca are patru terminale de alama in loc de doua, se poate ocupa de comutarea a doua fire incarcate electric, permitand comutarea unui circuit de 240 volti. Comutatorul va veni, de asemenea, cu un terminal de impamantare, un surub verde. Comutatorul cu trei cai este folosit intotdeauna in pereche si va permite sa transformati o sursa electrica de lumina sau un recipient prin oprirea de la doua locatii diferite.

Aceste intrerupatoare nu au marcaje cu On sau Off, deoarece pozitiile pornit si oprit vor varia in functie de cum sunt folosite. Comutatorul cu trei cai are trei suruburi terminale, insa este greu sa le confunzi, fiind marcate explicit si fiecare in parte. Comutatorul vine, de asemenea, cu surubul verde, pe post de terminal de impamantare. Retine insa ca nu puteti folosi orice alt tip de intrerupator intr-o astfel de aplicatie, si din nou, aceste intrerupatoare trebuie sa fie utilizate in pereche.

Comutatorul cu patru cai este utilizat intre doua intrerupatoare cu trei cai pentru a controla o retea electrica de desfacere sau un corp de iluminat de la trei locatii diferite. Acesta arata la fel ca un comutator bipolar, cu exceptia faptului ca nu are marcaje inchis/deschis.