Montarea tiglei metalice

0
2368

Trebuie sa stii ca atunci cand doresti sa iti construiesti o casa, fiecare parte a acesteia trebuie tratata cu maxima seriozitate si profesionalism. Chiar si atunci cand vine vorba de acoperisul acesteia, caci acoperisul reprezinta partea casei care ne poate proteja de efectele naturii (ploaie, ninsoare etc.). Pentru asta trebuie sa alegem o tigla destul de buna din care dorim ca acesta sa fie realizat. Cea mai folosita tigla in ziua de azi, datorita pretului ei destul de bun si mai multor factori pozitivi, este reprezentata de cel mai bun raport calitate – pret tigla metalica.

Atunci cand doresti sa construiesti acoperisul unei case din tigla metalica, trebuie intai sa stabilesti masuratorile sarpantei acestuia, pentru a stabili astfel caracteristicile dimensionare ce sunt necesare pentru a putea sti cantitatea de materiale de care ai nevoie. Apoi, trebuie sa afli daca suprafata acoperisului este una dreptunghiulara, lucru pentru care trebuie sa verifici diagonala pentru fiecare apa. Urmatorul pas il reprezinta stabilirea unghiului drept la strasina, caci acesta este locul de unde se incepe montajul. Insa, pot exista si probleme cand linia strasinii nu este dreapta, fapt care implica refacerea acesteia, pentru a se asigura ca montajul va fi unul corect.

Daca doresti sa faci toate acestea de unul singur, trebuie sa stii macar cateva dintre uneltele de care ai nevoie pentru a putea realiza acoperisul casei tale. Printre uneltele folosite la realizarea acoperiselor din tigla metalica se numara: foarfeca pentru taieri drepte, membrane anticondens, foarfeca stanga-dreapta, cutter-ul, fitul cretat, trasator de tinichigiu, ciocanul pana PE, prisma de faltuit PE, patent rotund, nibbler-ul, masina de insurubat, cap magnetic pentru suruburi autoforante si, nu in ultimul rand, capete pentru surubelnita.
Insa, pana sa ajungem sa montam tigla metalica propriu- zisa, mai trebuie sa parcurgem cateva etape de montaj, precum: montajul foliei anticondens, montajul contrasipcilor si a sipcilor,montajul sortului de streasina si montajul doliei.

Montajul foliei anticondens trebuie sa se faca fara a o tensiona pe aceasta, pornindu-se de la streasina spre coama. Aceasta trebuie fixata cu ajutorul sipcilor, pentru a se asigura spatiul de ventilare intre tigla metalica si astereala.
Contrasipcile se monteaza in lungul pantei, perpendicular pe streasina. Spatiul liber ce ramane in zona streasinii este necesar pentru ridicarea foliei anticondens deasupra elementului de streasina, pentru a se elimina condensul. Cat despre sipci, aceste se monteaza paralel cu streasina, cu o distant intre terminatiile lor, egala cu lungimea modulului. Pentru montajul acestora se va folosi un distantier din lemn.

Dar sipcile orizontale se pot fixa numai dupa ce sortul de streasina a fost montat. Acestea reprezinta suportul pentru tigla metalica. Apoi urmeaza montajul doliei, care este foarte simplu de realizat, iar in final montajul tiglei. Pentru asta este recomandata prinderea a cateva panouri de tigla metalica si apoi verificarea daca acestea sunt paralele cu streasina si daca este nevoie de vreo reglare.
Acestia reprezinta pasii cei mai importanti si care trebuiesc urmati atunci cand vine vorba de montarea unui acoperis ce se vrea a fi de durata.