Care sunt utilajele de prelucrare a lemnului

0
2290

In categoria masinilor de prelucrare secundara a lemnului intra utilaje tamplarie lemn ca: masini pentru rindeluire si grosime, ferastraie pentru lemn, masini pentru frezat lemn, masini combinate, masini de gaurit si mortezat precum si strunguri pentru lemn, fierastraie cu panza panglica, masini pentru ascutit.

La acestea se adauga si alte utilaje prelucrare lemn: masini de slefuit lemn, exhaustoare pentru rumegus, dispozitive de avans mecanic, masini de aplicat cant, masini pentru presat si aplicat adeziv, masini pentru despicat lemne de foc precum si bancuri de tamplarie.

Daca aveti nevoie sa prelucrati lemn si nu stiti ce utilaje sa alegeti, puteti folosi Internetul ca sursa ajutatoare, deoarece sunt foarte multe site-uri care vand astfel de produse sau le inchiriaza. Modelele de masini de rindeluit si degrosat – care mai sunt cunoscute si sub denumirile de masini abricht, masini pentru degrosat, masini combinate abric cu grosime – sunt masini de tamplarie care se utilizeaza pentru indreptarea fetelor pieselor din lemn.

In categoria ferastraielor circulare pentru lemn intra intreaga gama de utilaje prelucrare lemn care sunt dotate cu panza circulara si care se utilizeaza pentru debitarea pieselor lemnoase. Printre acestea se regasesc: ferastraie circulare de mana, ferastraie pentru traforaj, ferastraie circulare pendulare, ferastraie circulare cu masa fixa, ferastraie circulare pentru formatizat, ferastraie pentru santier, ferastraie universale.

In categoria de masini tamplarie – cunoscute si sub denumirea de freze lemn – intra utilajele tamplarie folosite pentru realizarea diferitelor forme prin frezare pe piesele lemnoase. In categoria frezelor pentru tamplarie se regasesc masini de frezat cu masa pe role, freze cu masa de formatizat precum si freze pentru lemn cu masa, masini de frezat cu ax inclinabil.

Datorita necesitatii utilizatorilor de a folosi un utilaj pentru prelucrarea lemnului pentru numeroase aplicatii, de-a lungul timpului au fost dezvoltate masini combinate circular cu freza, circular de formatizat cu freza, masini universale combinate care sa raspunda cerintelor de prelucrare ale acestora.

Cum se realizeaza gaurirea lemnului

In zilele noastre, gaurirea lemnului se face cu ajutorul masinilor de prelucrarea lemnului specializate care poarta numele de masini de gaurit lemn, masini pentru frezat caneluri, masini de gaurit pentru balamale, masini de gaurit multiplu, masini pentru mortezat lemn.

Utilizate inca din Antichitate de egiptenii antici, strungurile pentru lemn sunt utilizate si astazi la scara larga de toata lumea.

O operatiune foarte importanta in industria de prelucrare a lemnului o reprezinta slefuirea, iar in categoria de masini de prelucrat lemn se regasesc urmatoarele tipuri de masini pentru slefuit lemn: masini de slefuit in mediu umed si uscat, polizoare pentru slefuit, masini de slefuit combinate, masini de polisat, masini de slefuit cu banda si disc, dar si masini de slefuit cu disc, masini de slefuit cu ax oscilant, masini pentru slefuit pe cant, masini de slefuit cu tambur.