Casa de piatra, intre urare si realitate

0
4293

casa-de-piatraToate cuplurile de tineri care se casatoresc sunt blahoslovite in ziua nuntii cu o urare devenita celebra nu numai la noi, ci in mai toata lumea: “Casa de piatra”. Expresia are in ea un adevar aproape palpabil am putea spune. In primul rand ca prin aceasta urare cei care doresc casa de piatra cuplului se gandesc mai intai la durabilitatea casniciei care este abia la inceput. Si asta se trage de la faptul ca o casa de piatra este, cu adevarat si in realitate, o casa durabila care rezista si o suta de ani.

Constructia unei case de piatra capata conotatii atat filosofice, dar si practice. Inainte, oamenii isi faceau case din piatra mai ales in locurile unde acest material era din belsug. Adica, pietrele se gaseau la indemana si nu necesitau decat foarte putine ajustari care sa le potriveasca in zidarie. Se montau usor si zidurile casei se ridicau rapid. Iar cand casa era parasita si nu mai locuia nimeni in ea, zidurile ramaneau si rezistau ani la randul, chiar daca pamantul le acopereau. Asa se face ca inca se mai descopera si astazi locuinte din piatra inca de pe vremea antichitatii. Ohohoho…. e vorba de mii de ani. Un cuplu nu ar putea rezista atat decat daca crede in reincarnare. Dar asta este alta poveste si nu stam acum sa dezbatem filosofia din ea.

Casa de piatra astazi s-a transformat in casa de beton. Civilizatia a inventat acest material, si el durabil oarecum, desi nu prea rezista mii de ani ca piatra. Asta deoarece, dupa parerea mea, betonul este o chestie artificiala care cu greu se armonizeaza cu natura. In schimb, piatra este zamislita din trupul acestei planete si relatia ei cu natura este una fireasca. Poate de aceea rezista asa de mult. Pai, numai daca privim monumetalele piramide din toata lumea ridicate din piatra si ramanem uimiti de frumusetea si rezistenta lor de mii de ani. In zilele noastre, piatra este mai mult de decor.

Daca e piatra de rau, slefuita, netezita si rotunjita de apa curgatoare, atunci ea devine un material de decor foarte frumos care aduce casei acel “parfum” rustic si natural mult dorit pentru odihna spirituala. Caci piatra nu este doar un material de constructie, ci o fiinta vie si foarte veche cum ar spune unii spirtualisti, martora la numeroasele transformari ale planetei. Frumusetea ei nu are egal chiar daca omul s-a straduit sa o imite in jalnica reprezentare numita beton.