Un altfel de protest la Roma. Fostele stewardese de la compania aeriana Alitalia s-au dezbracat in centrul capitalei in semn de protest

0
658

Cateva zeci de foste stewardese de la fosta companie Alitalia si-au dat uniformele jos miercuri, in centrul Romei, pentru a protesta impotriva masurilor pe care le-au anuntat autoritatile italiene. Compania aeriana si-a incheiat existenta joia trecuta, in 14 ocombrie, cand s-a efectuat ultimul zbor pe ruta Cagliari-Roma, dupa mai bine de 70 de ani de existenta.

ITA (Italia Transporto Aereo) – o noua companie aeriana creata de autoritatile din capitala a fost creata pentru a inlocui Alitalia, a inceput zborurile chiar in ziua urmatoare, respectiv 15 octombrie 2021. Italia Transporto Aereo a cumparat intreg brandul Alitalia, dar a preluat doar 3000 din cei 10.000 de angajati. Acesta a fost bineinteles motivul nemultumirii stewardeselor. Poti afla si alte stiri si noutati de pretutindeni de pe site-ul nstiri.ro.

Sindicatele italiene au declarat ca salariile pe care le ofera ITA sunt cu mult mai scazute decat cele de la Alitalia, cerand guvernului italian sa exitinda ajutorul de somaj la 5 ani. Fostele insotitoare de zbor au dat cateva declaratii in legatura cu situatia in care se afla acum.

“Ne-au jupuit! Astazi, sau mai bine spus pe 15 octombrie, ne-au luat pielea de pe noi. A ne lua uniforma inseamna a ne lua totul. Pentru noi, aceasta uniforma ne reprezinta in lume si am purtat-o mereu cu mare mandrie.” – declara fostele stewardese.

In centrul Romei s-au aliniat nu mai putin de 50 de femei intr-o piata. Acestea si-au dat uniformele jos si si-au sters machiajul. Pentru cei din aceasta breasla, gesturile respective sunt simbolice care arata impactul pe care l-a avut desfiintarea companiei aeriene Alitalia.

In ultimele saptamani au avut loc numeroase proteste pe care le-au organizat fostii angajati. Protestele sunt in semn de nemultumire fata de felul in care autoritatile au gestionat desfiintarea companiei.

In ultimii trei ani, Guvernul italian a cheltuit o suma de peste 8 miliarde de euro pentru a salva compania de la faliment. Alitalia a fost fondata in anul 1946 si a trecut printr-o multime de restructurari. Inainte de a inchide compania, guvernul a incercat sa o vanda catre investitori privati, dar pandemia de COVID-19 a dus la consecinte drastice.

Spre deosebire de Alitalia, unde erau 110 avioane si 10.000 de angajati, ITA va avea doar 52 de avioane si 2.800 de salariati. Aceasta intentioneaza sa isi mareasca flota la un numar de 78 de avioane pana la sfarsitul anului 2022 si sa ajunga la 105 avioane pana in anul 2025.

Viitorul noului transportator aerian italian se lasa cu multe semne de intrebare asupra viitorului lucratorilor, 7.000 la numar, care au fost disponibilizati. Pentru mai multe stiri de acest tip, puteti urmari site-ul Nstiri.ro.

Guvernul va investi suma de 1.35 miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru noua companie aeriana Italia Transporto Aereo. Aceasta noua companie va trebui sa fie profitabila pana la sfarsitul anului 2025.