Tratament nechirurgical pentru strabism la Clinica Optisan

0
1039

Strabismul este o afecțiune oftalmologică caracterizată prin devierea unuia sau a ambilor ochi de la axa centrală. De foarte multe ori, pentru strabism se recomandă tratament chirurgical. În multe cazuri, însă, după operație, strabismul recidivează. Operația de strabism se adresează doar alinierii axelor oculare, are doar valoare estetică și nu îmbunătățește vederea.

Specialiștii Clinicii Optisan din Zalău oferă atât o alternativă de tratament nechirugical și netraumatic al strabismului, cât și o formă complementară de tratament pre și post-operator, și anume – terapia vizuală.

În ce cazuri de strabism este nevoie de terapie vizuală

În cazul unui strabism combinat cu ambliopie la ochiul deviat, se recomandă terapia vizuală pentru recuperarea vederii ochiului ambliop.

Este important de știut că intervenția chirurgicală în caz de strabism oferă un rezultat estetic bun, dar nu restabilește vederea binoculară. De aceea, pacienţii au nevoie de un protocol de terapie post-operatorie pentru a-și îmbunătăți acuitatea vizuală a ochiului operat pentru ca ulterior ambii ochi să înceapă să lucreze în echipă.

În cele mai multe cazuri, strabismul se vindecă fără intervenție chirugicală dacă cel mic este dus din timp la oftalmolog. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul ochelarilor și a terapiei vizuale.

Cum funcționează terapia vizuală

Terapia vizuală constă într-un set de exerciții computerizate ce au ca scop stimularea ochiului pentru a îmbunătăți acuitatea vizuală și a dezvolta vederea binoculară. Exercițiile sunt gândite ca niște jocuri, fiind prietenoase și ușor de efectuat. Protocolul de tratament este structurat în 2 etape: sesiuni de terapie la clinică și apoi – o serie de ședințe la domiciliu. Toate sesiunile sunt monitorizate de un specialist în terapie vizuală.

La început, țintele din joc se pot vedea cu ușurință, ca ulterior, odată cu fiecare progres înregistrat, acestea să devină tot mai complexe. Astfel, la nivel cerebral începe să se proceseze informația vizuală și se îmbunătățește vederea ochiului cu probleme.

Un aspect important este că în urma ședințelor de terapie vizuală, ochii nu doar că încep să lucreze în echipă, dar se îmbunătățește sensibilitatea la contrast, coordonarea mână-ochi, iar pacientul începe să aprecieze mai bine distanțele în spațiu.

Câte ședințe de terapie vizuală trebuie să urmezi în caz de strabism

Strabismul este o afecțiune complexă, iar dacă este însoțit și de ambliopie, recuperarea poate dura ani de zile.

Totuși, dacă protocolul de tratament este aplicat timpuriu, durata tratamentului poate fi mai mică. În tot acest proces trebuie respectate cu strictețe toate recomandările medicului oftalmolog: fie că e vorba de corecție optică plus terapie vizuală sau intervenție chirurgicală plus terapie vizuală aplicată pre și post-operator.

În majoritatea cazurilor, tratamentul cu ajutorul terapiei vizuale durează între 6 și 18 luni.

Recuperarea vederii cu minimum 30%

Clinica Optisan din Zalău este una dintre puținele clinici care practică terapia vizuală în cazul strabismului. După mai bine de 10 ani în care a aplicat cu succes protocoalele de terapie vizuală, Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la această clinică, declară că „98% din pacienții care au urmat programul de terapie vizuală, și-au îmbunătățit acuitatea vizuală cu minimum 30%. Când vine vorba de copii și adolescenți, majoritatea dintre ei și-au recuperat vederea 100%.”.

Totodată, Dr. Alexandru Dimitriu, asigură că recuperarea rămâne stabilă pe viață, dacă nu sunt prezente și alte afecțiuni oculare.

Pacienții diagnosticați cu strabism pot afla mai multe detalii despre terapie vizuală, accesând www.optisan.ro.