Tot ce trebuie sa stiti despre ingrasaminte

0
852

In mediul rural din Romania, majoritatea familiilor se ocupa de agricultura. Unii cultiva diferite fructe, legume si cereale pe care mai apoi le comercializeaza, in timp ce altii se ocupa de agricultura si cultiva fructe, legume si cereale doar pentru propriul consum, in conditiile in care au alte surse de venit.

Ei bine, cei care se ocupa de agricultura, cu siguranta stiu ce sunt ingrasamintele, dar si care sunt beneficiile ingrasamintelor lichide pe care le pot achizitiona la cele mai atractive preturi, rapid si simplu, accesand https://www.esenzi.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-lichide.

Pentru persoanele care nu au prea multe cunostinte despre agricultura, si care nu stiu ce sunt ingrasamintele, in urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre ingrasaminte.

Vom explica ce sunt ingrasamintele, si vom prezenta si diferitele tipuri de ingrasaminte. De-asemenea, veti afla care sunt avantajele lor cele mai importante, dar si care ar fi cateva dintre dezavantajele ingrasamintelor. Iata asadar tot ceea ce trebuie sa stiti despre ingrasaminte!

Ce sunt ingrasamintele?

Ingrasamintele sunt substante chimice furnizate culturilor pentru a le creste productivitatea. Acestea sunt folosite zilnic de fermieri pentru a creste randamentul recoltelor. Ingrasamintele contin nutrienti esentiali solicitati de plante, inclusiv azot, potasiu si fosfor.

Acestea imbunatatesc capacitatea de retinere a apei solului si cresc, de asemenea, fertilitatea acestuia.

Tipuri de ingrasaminte

Exista sase tipuri diferite de ingrasaminte mentionate mai jos:

Ingrasaminte anorganice

Ingrasamintele anorganice sunt ingrasaminte chimice care contin elemente nutritive pentru cresterea culturilor realizate prin mijloace chimice. Ingrasamintele anorganice sunt de urmatoarele tipuri:

Ingrasaminte cu azot

Ingrasamintele cu azot contin azot necesar dezvoltarii culturilor. Azotul este principalul constituent al clorofilei care mentine un echilibru in procesul de fotosinteza. De asemenea, este o parte a aminoacizilor din plante si constituie proteine. Ingrasamintele cu azot imbunatatesc productia si calitatea produselor agricole.

Ingrasamant cu fosfor

Principalul nutrient dintr-un ingrasamant cu fosfor este fosforul. Eficienta ingrasamintelor depinde de continutul eficient de fosfor, metodele de fertilizare, proprietatile solului si tulpinile de cultura.

Fosforul gasit in protoplasma celulei joaca un rol important in cresterea si proliferarea celulelor. Ingrasamantul cu fosfor este benefic pentru cresterea radacinilor plantelor.

Ingrasaminte organice

Ingrasamintele organice sunt ingrasaminte naturale obtinute de la plante si animale. Imbogatec solul cu compusi carbonici esentiali pentru cresterea plantelor.

Ingrasamintele organice cresc continutul de materie organica al solului, promoveaza reproducerea microorganismelor si modifica proprietatile fizice si chimice ale solului. Este considerat a fi unul dintre principalii nutrienti pentru alimentele verzi.

Ingrasaminte organice pot fi obtinute din urmatoarele produse:

 • Deseuri agricole;
 • Gunoi de grajd;
 • Deseuri industriale;
 • Namoluri municipale.

Avantajele ingrasamintelor

Avantajele ingrasamintelor sunt mentionate mai jos:

 • Sunt usor de transportat, depozitat si aplicat.
 • Pentru furnizarea unui anumit nutrient putem selecta un anumit ingrasamant datorita naturii sale specifice de nutrienti.
 • Sunt solubile in apa si se pot dizolva cu usurinta in sol. Prin urmare, acestea sunt usor absorbite de plante.
 • Acestea au un efect rapid asupra culturilor.
 • Ele cresc randamentul recoltelor si ofera hrana suficienta pentru a hrani populatia mare.
 • Sunt previzibile si fiabile.

Dezavantaje ale ingrasamintelor

Ingrasamintele prezinta urmatoarele dezavantaje:

 • Acestea pot fi scumpe, insa daca doriti sa cumparati ingrasaminte de cea mai buna calitate si la preturi accesibile, acest lucru nu este imposibil. Trebuie doar sa accesati cu incredere link-ul urmator, https://www.esenzi.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-lichide, si sa alegeti ingrasamintele compatibile cu ceea ce cultivati.
 • Utilizarea excesiva a ingrasamintelor dauneaza plantelor si reduce fertilitatea solului. Respectand indicatiile producatorilor insa, nu veti avea probleme din acest punct de vedere.
 • Utilizarea pe termen lung reduce activitatea microbiana si perturba pH-ul solului, insa utilizand ingrasamintele conform specificatiilor producatorului, nu veti intampina probleme.

Dupa cum se poate vedea asadar, ingrasamintele pe care le puteti alege special de pe https://www.esenzi.ro/ingrasaminte/ingrasaminte-lichide, au doar avantaje. Dezavantajele apar in momentul in care nu utilizati in mod corespunzator ingrasamintele.

Utilizarea ingrasamintelor

Ingrasamintele sunt utilizate in diverse scopuri. Utilizarile ingrasamintelor sunt mentionate mai jos:

 • Acestea sunt utilizate pentru a oferi substante nutritive suplimentare pentru plante.
 • Acestea sunt adaugate pentru a imbunatati randamentul culturilor.
 • Ingrasamintele bogate in azot sunt utilizate pentru ecologizarea peluzelor.
 • Ingrasamintele organice imbunatatesc textura si fertilitatea solului.
 • Gradinarii folosesc ingrasaminte pentru a face fata anumitor nevoi ale plantelor, cum ar fi nevoile nutritionale.
 • Ingrasamintele se adauga plantelor in ghiveci pentru a inlocui substantele nutritive pierdute.

Importanta ingrasamintelor

Este foarte dificil sa raspundem cerintelor populatiei in crestere cu resurse atat de putine. Pierderea fertilitatii solului, daunatori si lipsa de nutrienti au dus la o scadere a productiei agricole. Aceasta a sporit importanta ingrasamintelor in agricultura. Ingrasamintele pot fi importante pentru plante in urmatoarele moduri:

 • Ingrasamintele cresc toleranta plantelor fata de daunatori. Acest lucru a redus dependenta lor de insecticide si erbicide, producand astfel culturi mai sanatoase. In consecinta, bolile s-au redus oferind o valoare estetica culturilor.
 • Ingrasamintele imbunatatesc capacitatea de retinere a apei plantelor si cresc adancimea radacinii.
 • Continutul de potasiu prezent in ingrasaminte intareste paiele si tulpinile plantelor.
 • Fosforul prezent in ingrasaminte ajuta la dezvoltarea mai rapida a radacinilor si la formarea de seminte in plante.
 • Azotul din ingrasaminte imbunatateste cresterea plantelor care poate fi caracterizata prin culoarea verde a plantelor.

Deoarece ingrasamintele chimice afecteaza negativ fertilitatea solului, biofertilizantii au fost folositi. Acestea sunt substante care contin celule vii sau latente si chiar microorganisme. Ele furnizeaza solului nutrientii si microbii necesari pentru cresterea plantelor.

Acestea ajuta solul sa-si pastreze fertilitatea. Sunt ecologice. De asemenea, distrug componentele patogene responsabile de cauza bolii la plante. Acetobacterul si Rhizobium sunt doua astfel de biofertilizatoare utilizate pe scara larga.