Tot ce trebuie sa stii despre cristale

0
1550

Toti am auzit de cristale semipretioase si de aceea va prezentam acum mai multe informatii despre ele.

Majoritatea oamenilor se gandesc la un albastru deschis cand aud de Zirconiu, dar este disponibil si in tonuri frumoase de pamant verde, rosu inchis, galben, maro si portocaliu. Astazi, cele mai populare culori ale Zirconiului sunt culorile vii albastre si luminoase ale Caraibelor.

In Evul Mediu, s-a spus ca Zirconiul ajuta la odihna, aduce prosperitate si promoveaza onoarea si intelepciunea pentru persoana care il poarta.

Spectrul de culori frumoase, raritatea si accesibilitatea acestora sunt motivele pentru care devine tot mai popular astazi.

Unii colectionari de bijuterii cauta zirconiu din diferite locatii unde gasesc pietre in fiecare culoare a curcubeului – incolor, verde, albastru, galben, maro, portocaliu, rosu inchis si toate culorile combinate.

Clasificarea traditionala in Occident, care se intoarce la vechii greci, incepe cu o distinctie intre pietre pretioase si semi-pretioase; distinctii similare se fac in alte culturi. In utilizarea moderna, pietrele pretioase sunt diamante, rubin, safir si smarald, toate celelalte pietre pretioase fiind semipretioase.

Aceasta distinctie reflecta raritatea pietrelor respective in timpurile stravechi, precum si calitatea lor: toate sunt translucide cu culoarea fina in formele lor cele mai pure, cu exceptia diamantului incolor si foarte tare, cu duritate de la 8 la 10 pe scara Mohs.

Alte pietre sunt clasificate dupa culoarea, translucenta si duritatea lor. Distinctia traditionala nu reflecta neaparat valorile moderne, de exemplu, in timp ce granatele sunt relativ ieftine, un granat verde numit tsavorit poate fi mult mai valoros decat un smarald de calitate medie.

Un alt termen nestiintific pentru pietrele semipretioase folosite in istoria artei si arheologie este piatra de temelie.

Folosirea termenilor “pretios” si “semi-pretios” intr-un context comercial este, in mod incontestabil, inselatoare prin faptul ca implica in mod inselator ca anumite pietre sunt in mod intrinsec mai valoroase decat altele, ceea ce nu este neaparat cazul.

In epoca moderna, pietrele pretioase sunt identificate de gemologi, care descriu pietrele pretioase si caracteristicile lor folosind terminologia tehnica specifica domeniului gemologiei.

Prima caracteristica pe care un gemolog o foloseste pentru a identifica o piatra pretioasa este compozitia sa chimica. De exemplu, diamantele sunt fabricate din carbon (C) si rubine de oxid de aluminiu (Al 2O3). Apoi, multe pietre sunt cristale care sunt clasificate prin sistemul cristal cum ar fi cubic sau trigonal sau monoclinic.

Un alt termen folosit este utilizarea forma care se gaseste de obicei in bijuterii. De exemplu, diamantele care au un sistem de cristal cubic sunt adesea gasite ca octaedruri.

Pietrele pretioase sunt clasificate in diferite grupuri, specii si varietati. De exemplu, rubinul este varietatea rosie a speciei corundum, in timp ce orice alta culoare a corundului este considerata safir.

Alte exemple sunt emeraldul (verde), acvamarina (albastru), berilisul rosu, goshenita (incolora), heliodor (galben) si morganita (roz), care sunt toate varietatile berilului.

Pietrele sunt caracterizate prin indicii de refractie, dispersie, greutate specifica, duritate, scindare, fractura si luciu. Acestea pot prezenta pleocroism sau dublu refractie. Acestea pot avea luminescenta si un spectru distinct de absorbtie.