Tipuri de poduri rulante si utilizarea lor

0
3419

Un pod rulant este o masina complexa de ridicat care dispune de unul sau mai multe mecanisme cu ajutorul carora se pot efectua miscari de deplasare a sarcinilor. Podurile rulante se deplaseaza pe caile rulante aflate la inaltime si se executa pentru o gama variata de sarcini. Aceste poduri pot fi utilizate in hale de productie ori depozite acoperite sau neacoperite si, cel mai important, nu ocupa spatiu la sol. Proiectarea unui pod rulant respecta prescriptiile tehnice ISCIR, fiind dotate cu toate componentele de securitate.

Exista mai multe tipuri de poduri rulante, unul dintre ele fiind cel de uz general care se executa pentru sarcini nominale, pentru deschideri, inaltimi de ridicare si grupe de clasificare. Podurile rulante monogrinda se executa pentru sarcini utile de pana in 12 tone si deschideri de pana in 23 metri. Aceste poduri sunt dotate cu electropalane cu cablu – cele tipizate – avand doua viteze de ridicare. Miscarile de deplasare se realizeaza cu o variatoare de frecventa ce asigura o acceleratie fara socuri in momentul deplasarii.

In ceea ce priveste viteza de deplasare a electropalanelor, aceasta poate fi pana in 20 m/minut, iar cele ale podului de 40 m/min ori mai mari. Comanda podului se realizeaza cu ajutorul unei cutii cu butoane deplasabile. Podurile rulante monogrinda rezemate au urmatoarele caracteristici si avantaje: spatiul poate fi exploatat la maxim cu acesta, prezinta o stabilitate ridicata la o greutate proprie foarte mica, iar calea de rulare se solicita mai putin. Podurile rulante monogrinda suspendate sunt usor de suspendat de constructiile existente, pot traversa fara ajutorul stalpilor de sustinere chiar daca hala are o latime mare, iar executia lucrariloe se face cu o deschidere de pana la 24 m.

Dotarile unui pod rulant

Un pod rulant este dotat cu electropalane cu lant ori cablu, in functie de cerintele de exploatare si avand doua viteze de ridicare sau una singura. Miscarile de deplasare se realizeaza cu ajutorul variatoarelor de frecventa asigurand o acceleratie in deplasare fara socuri. Podurile rulante cu graifer sunt destinate manevrarii discontinue a materialelor in vrac, cu incarcare si descarcare mecanizate. In functie de materialul ce trebuie manipulate, podurile sunt dotate cu: graifer cu cupe folosit pentru manevrarea materialelor precum nisip, ciment, pietris, minereu. Podurile rulante de turnare sunt destinate pentru transportul otelului lichid. Avand in vedere faptul ca acesta este un transport periculos din cauza materialului utilizat, al aceste poduri se aplica o serie de cerinte speciale pentru ca exploatarea sa se faca in deplina siguranta. Astfel de poduri sunt prevazute cu doua carucioare: unul principal, destinat manevrarii oalei de turnare si unul auxiliar care are ca destinatie rotirea oalei in timpul turnarii. Un alt tip de pod este cel de stripare care este destinat scoaterii lingourilor avand un cleste special care prinde lingotiera.