Stiti cum functioneaza un termostat inteligent?

0
849

Luati in considerare un upgrade al termostatului? In acest caz, cu siguranta este indicat sa va indreptati atentia spre termostatul Salus IT500, care este unul dintre cele mai renumite termostate inteligente de la Salus.

Inainte de toate insa, va invitam sa parcurgeti acest articol alaturi de noi pana la final, pentru a descoperi o serie importanta de informatii despre termostatele inteligente.

Termostat “inteligent”, definit

Deoarece incalzirea si racirea cuprind aproximativ jumatate din factura electrica obisnuita, cei care doresc sa economiseasca bani din plata facturilor pentru energie, adesea se uita la tehnologia inteligenta: De fapt, prima piesa din fiecare casa este de obicei un nou termostat inteligent. Ce fac aceste mici bucati de tehnologie atat de inteligente?

Termostatele inteligente, ca si alte dispozitive inteligente, va permit sa controlati de la distanta temperatura caminului prin intermediul dispozitivului mobil sau conectat la internet. Aceasta capacitate unica face ca functionarea sa fie mai convenabila, oferind un control mai mare al incalzirii si racirii si, astfel se obtine economisirea energiei.

Cum functioneaza un termostat inteligent?

Termostatele inteligente sunt compuse din trei componente de baza: o parte se conecteaza direct in sistemul HVAC. Aceasta parte comunica direct cu cea de-a doua componenta, controlul termostatului propriu-zis.

A treia si ultima parte care formeaza un termostat “inteligent” este aplicatia termostat inteligent, care este descarcata pe telefonul smartphone, pe dispozitivul mobil sau pe computer.

Acest mare trifecta de tehnologie va permite sa ajustati temperaturile la domiciliu din orice locatie, de acasa de pe canapea sau de la servici, din oras sau chiar din alta tara, iar acest lucru este posibil avand o conexiune wireless sau de internet.

In timp ce aceste componente “de baza” sunt ceea ce face ca un termostat inteligent sa va ofere aceste beneficii, unele modele de varf pot oferi mai multe, cum ar fi modelele inteligente de invatare, care nu necesita programare; urmarirea smartphone-urilor, ajustarea temperaturilor, in timp ce membrii familiei se apropie de casa; sau senzori suplimentari, pentru controlul temperaturii zonale si economii de energie imbunatatite.

Ce fac termostatele inteligente diferit de modelele standard sau programabile?

Ce ofera cu adevarat toate aceste tehnologii, in comparatie cu tehnologia termostatului mai vechi? Sa ne uitam la ofertele de termostat de prin anii anteriori:

Vechile termostate de incredere: analogice (Mercur)

Cele mai ieftine (si cele mai vechi) termostate, aceste dispozitive functioneaza doar in casa, cu apasarea degetului. Ajustarile de temperatura si citirile sunt departe de a fi exacte, lovindu-va unde doare: factura de energie.

Treapta superioara: termostate digitale

Aceste termostate ofera un control mai usor si o citire imbunatatita a temperaturii, cu un termometru digital care opreste sistemul HVAC atunci cand temperatura dorita este atinsa, dar nu ofera optiuni de programare.

Bun in teorie: Termostate programabile

De asemenea, termostatul digital programabil este proiectat pentru a oferi un control mai bun al termostatului, indiferent daca sunteti acasa sau departe, permitand programarea in functie de programul dvs.

Exista mai multe optiuni, inclusiv cele care ofera programare diferita pentru fiecare zi a saptamanii (modele de 7 zile), saptamana de lucru de 5 zile, planificare weekend de 2 zile (modele 5 + 2 zile) si 5 + 1 + 1 zi modele pentru un program variat de weekend.

Desi termostatele programabile sunt menite sa ofere economii de energie de 10-20%, studiile au aratat ca numai atunci cand proprietarii de case selecteaza modelul potrivit pentru stilul lor de viata si il programeaza in mod corespunzator, se obtin rezultatele dorite. Aceasta este o problema comuna intre proprietarii programabili de termostat.

User-Friendly: Termostate inteligente

Ca modele programabile, termostate inteligente poate salva pana la 20% din costurile de incalzire si racire, si sunt o optiune ideala pentru cei care sunt putin probabil sa programeze vreodata un termostat, sau de a face acest lucru in mod corect.

Spre deosebire de modelele programabile, ele ofera operare de la distanta de oriunde prin intermediul telefonului, tabletei, sau sistemelor de automatizare pentru acasa actionate de voce, cum ar fi Google Acasa si Alexa.

Cea mai buna parte? Cele mai recente modele de “invatare inteligenta” se instaleaza rapid, necesitand putin pana la introducerea sau programarea de catre utilizatori.

Este un termostat inteligent ideal pentru mine?

Daca sportati o relicva analogica sau un model de termostat digital mai in varsta, traiti in miscare sau uitati si lasati AC sau incalzitorul sa functioneze la inaltime, chiar si atunci cand nu sunteti acasa, un termostat inteligent va poate economisi ceva aluat.