Sistemul de franare, cheia sigurantei pentru masina ta

0
1274

Cu totii suntem preocupati sa ne schimbam rapid cauciucurile pe timp de iarna, vara sa le punem pe cele adecvate sezonului cald, urmarind indeaproape uzura pneurilor si performantele acestora.

Putini sunt insa cei care acorda aceeasi atentie sistemului de franare, unul dintre elementele cheie in ceea ce priveste siguranta la volan. Iar din tot acest ansamblu, placutele de frana joaca un rol esential.

Acestea sunt niste componente relativ ieftine, dar esentiale pentru eficienta sistemului tau de franare.

Prin urmare, daca simti ca ai calcat pedala de frana pana aproape de capat iar masina ta se opreste din ce in ce mai greu, este cazul sa cauti un schimb de placute frana sau sa faci o verificare amanuntita sistemului tau de franare, in ansamblu.

Preturi accesibile

Ceea ce este imbucurator in acest caz este ca un set de placute de frana de la autopiesa.ro este cat se poate de accesibil. Acesta poate porni de la cateva zeci de lei, in functie de marca masinii si de model.

Odata achizitionate aceste placute, te va costa ceva in plus montajul, insa nici acesta nu este foarte costisitor, mai ales daca apelezi la un service de incredere, care iti va spune cu exactitate ce anume trebuie schimbat si cat te va costa manopera.

In orice caz, manopera in majoritatea cazurilor este aproximativ proportionala cu costul piesei pe care o ai de schimbat. Iar daca un set de placute de frana costa cateva zeci de lei, trebuie sa te astepti la un pret egal sau sensibil mai mare si in cazul schimbului.

Usor de verificat

Un alt avantaj atunci cand ai dubii in legatura cu propriul set de placute de frana este ca acestea pot fi verificate foarte usor. Daca aveti jante din aluminiu, spitata, cu frane pe disc, atunci verificarea placutelor de frana se poate face mult mai usor, printr-un simplu control vizual al acestora.

Insa, daca aveti masina cu jante din tabla, atunci pentru verificare aplacutelor de frana va fi necesara urcarea masinii pe un elevator, iar operatiunea o va efectua un mecanic specializat.

In orice caz, ca manopera va trebui sa luati in calcul demontarea rotii si a etrierului, pentru a avea acces la placutele de frana ale masinii.

Totodata, trebuie sa luati in calcul ca placutele de frana nu se schimba doar individual, la cate o roata, ci tot setul o data, pe cate o punte.

Prin urmare, daca ai luat un set de placute de frana, nu vei schimba doar una pe fata, ci pe ambele. La fel si in spate, placutele montandu-se perechi, doua cate doua.