Senzorii de racire si de pozitie, esentiali in buna functionare a masinii

0
2653

Stim cat de importanti sunt senzorii in buna functionare a unei masini. Acestia au imbunatatit cu mult performantele autoturismelor din zilele noastre, dand posibilitatea controlului permanent al parametrilor de functionare, in baza componentelor computerizate.

Unul dintre senzorii cu rol esential in buna functionare a unei masini este senzorul pentru lichidul de racire. Acesta ne da indicii concludente despre temperatura lichidului de racire din interiorul motorului. Spunem ca este o componenta esentiala, intrucat multe functii de control variaza in functie de temperatura.

Prin urmare, daca senzorul lichidului de racire este defect sau transmite date eronate computerului masinii, acesta poate genera probleme grave, aruncand in aer intregul sistem de control al masinii.

Acest defect poate fi identificat cu ajutorul testerelor obisnuite de diagnoza de pe http://autodiagnoze.ro/. Printre simptomele de baza ale unui senzor de racire defect se numara un huruit al motorului mai puternic decat in mod normal, ceea ce duce la un consum de combustibil crescut si emisii mai mari.

Datele de la senzorul pentru lichidul de racire este utilizat, de asemenea, pentru controlul ventilatorului electric de racire al motorului. Factorii externi nu prea influenteaza datele senzorului, pentru a spune ca supraincalzirea motorului este generata de aceasta cauza.

Senzorii pentru lichidul de racire pot fi deteriorati prin supraincalzirea motorului, iar daca acesta a experimentat episoade severe de supraalimentare, atunci inlocuirea senzorului este recomandata.

Datele de iesire ale senzorului pentru lichidul de racire pot fi vizualizate cu ajutorul unui instrument de scanare, asemenea citirii temperaturii. Pentru o buna functionare, aceasta ar trebui sa se sincronizeze cu temperatura de admisie a aerului.

Astfel, prima oara se face citirea senzorului la rece, cand motorul este pornit, iar apoi treptat, pe masura ce motorul se incalzeste. De asemenea, rezistenta senzorului poate fi verificata cu un aparat de masura obisnuit, iar apoi urmeaza sa se faca comparatii intre aceste valori, in functie de diversele temperaturi, pe stadii de functionare. De asemenea, daca observam ca datele transmise sunt eronate, atunci senzorul trebuie inlocuit.

Un alt senzor a carui defectiune ne poate crea mari probleme este cel de pozitie al clapetei de acceleratie. Acesta este montat chiar pe corpul clapetei si monitorizeaza pozitia deschiderii clapetei. Valoarea senzorului este afisata pe un instrument de scanare, care ne arata procentual gradul de deschidere al clapetei.

Computerul masinii va utiliza toate aceste date pentru a estima fluxul de aer si sarcina motorului. In cazul autovehiculelor mai noi, cu control electric al clapetei de acceleratie, acest senzor este vital pentru controlul acceleratiei in pozitia comandata.

Daca apar eventuale erori, acestea vor fi cu greu indicate inclusiv pe un tester de diagnoza de tip OBD II, deoarece deschiderea si inchiderea clapetei se face prea rapid pentru a putea fi detectate.

Mai trebuie spus ca informatiile de la senzorul de pozitie al clapetei de acceleratie este extrem de util pentru a estima debitul de aer si sarcina motorului. Printre simptomele pe care le putem intalni in acest caz sunt asa numitul mers in gol atunci cand calcam pedala de acceleratie, fie o supraalimentare a motorului, ceea ce, din nou, poate conduce la defectiuni grave.