Sa patrundem in tainele cultului ortodox – semnificatia vesmintelor bisericesti

0
1680

Mereu realizate cu migala si din materiale inalt calitative, hainele imbracate de slujitorii altarelor poarta cu sine semnificatii aparte.

Curiozitatea enoriasilor privind insemnatatea lor nu a putut fi potolita decat prin lectii temeinice cu privire la ele. A fost de altfel si punctul in care multi din cei necredinciosi s-au convertit, intelegand altfel lucrurile.

Nu este vorba, ca in cazul multora din noi astazi, despre etalarea unor vesminte deosebite estetic – desi au aceasta caracteristica. Scopul lor este corelat direct cu Sfanta Liturghie.

Vesmintele bisericesti si semnificatia lor

Sunt obiecte de cult care trebuie sa se preteze unor principii bine determinate, de la care nu se poate face exceptie. In ceea ce priveste productia lor, Crilovic este un nume rasunator pe piata din tara, un producator care a inteles ce valoare simbolica poarta, deci cum trebuie sa se prezinte vesmintele fabricate.

Sunt definite de o grandoare deosebita, trebuie sa exprime intotdeauna calitatea de jertfa, sa se incadreze intr-un nivel superior al calitatii materiale.

Exista vesminte preotesti traditionale care isi pastreaza aspectul cu tiparul din vechime. Pretind de la cei care le poarta seriozitate si respect. Fiecare rang are un anumit tip de vesminte.

  • Diaconul, spre exemplu, va purta mereu in timpul slujbelor 3 componente si anume stiharul, manecutele si orarul.
  • In cazul preotului, inca 2 vor fi adaugate acestora: epitrahilul (numit si patrafir in anumite zone ale tarii) si felonul (denumit si sfita).
  • Arhiereii insa vor purta 7 astfel de vesminte in timpul slujbelor: stiharul, epitrahilul, manecutele, braul, sacosul, omoforul si mantia.

Sunt lucurile binecunoscute de slujitorii altarelor, care se ingrijesc de aceastea si cauta sa le pastreze mereu curate.

Fiecare dintre cele mai sus mentionate in parte poarta anumite semnificatii bisericesti. Un criteriu de selectia al acestora este culoarea, de asemenea fiecare cu o semnificatie aparte.

  • Intristarea si pocainta sunt infatisate de negru, cel care se poarta in timpul slujbelor funerare, precum si in Postul Pastelui.
  • Puritatea luminii harului dumnezeiesc in schimb este infatisata prin alb, iar vesmintele preotesti din aceasta categorie sunt imbracate cu ocazia unor sarbatori precum Invierea Domnului, Schimbarea la Fata, respectiv praznicul botezului Domnului.
  • Sangele pe care Mantuitorul l-a varsat pe Cruce, respectiv sangele varsat de-a lungul timpului de martiri este reprezentat de culoarea rosie a vesmintelor.
  • Ca un contrast al acesteia este verde, culoarea care reprezinta Duhul Sfant si viata deopotriva.
  • Se regaseste pe cele mai multe vesminte liturgice si este reprezentativa pentru bogatia darurilor pe care le aduce Duhul Sfant – auriu fiind o culoare speciala.
  • Si albastru este intalnit in randul vesmintelor bisericesti, aceasta fiind purtat de catre slujitorii altarelor mai ales in savarsirea Liturghiei din sarbatorile dedicate Maicii Domnului.

Sunt aspecte mai putin cunoscute credinciosilor care fac parte din cultul ortodox, dar si de orice alt cult ar apartine, din randul celor care doresc sa isi extinda cunostintele.

Cei care trebuie sa fie in tema legat de acestea sunt slujitorii altarelor, pentru ca achizitiile pe care le realizeaza sa corespunda cu regulile bisericii ortodoxe.

Regasesc aceastia un portofoliu vast de vesminte preotesti, arhieresti, alaturi de prapuri si steaguri bisericesti in cadrul magazinului online vesmintebisericesti.ro.