Romanul se tiganeste, nu tiganul se ‘romaneste’

0
2228

De ceva vreme urmaresc acest fenomen, vad cum tinerii din ziua de azi considera ca sunt mai speciali, dau mai bine la pitipoance numai daca: fura, se bat, vorbesc urat, se ia de lume pe strada, arunca gunoaie pe jos, isi baga sarme prin toate gaurile posibile (da, chiar prin toate !) , isi vopsesc parul in stilul Dalmatian – in degrade negru-auriu , ori albastru-verzui-brotacel. Multi au in cap ca de tigani nu se ia nimeni si de aceea aleg sa arate si sa se comporte ca acestia, astfel se pierd prin comunitate ajungand ultimele scursuri ale societatii.

Sunt tot mai stresat de fenomenul acesta pe care eu il numesc tiganizare, din cauza faptului ca are o evolutie rapida. Doresc stoparea acestuia si chiar eliminarea urmelor ramase din acest curent.

Procedeul invers? Nici vorba!
Am vazut la tv proiecte prin care se incearca romanizarea tiganilor, nici vorba! Parerea mea este ca se chinuie degeaba, iei tu copilul din satra si il inveti la scoala sa fie educat, dar cine sa il sustina pe copilul ala? Maicasa care cerseste pe strada sau face vrajitorii? Taicasu’ care bate la cazane toata ziua sau aduna fiare vechi si sticle pentru reciclare?