.ro, .com, .org sau .net?

0
994

O intrebare comuna, destul de des intalnita printre cei care se hotarasc in achizitionarea unui domeniu este alegerea acestei extensii, de dupa punct: sa fie “.com” ori “.net” sau altele de nivel superior, specifice fiecarei tari, cum ar fi “.ro”, in cazul Romaniei.

Raspunsul nu este la fel de simplu cum ai putea crede. In cazul in care site-ul sau afacerea trebuie sa satisfaca cerintele comunitatii locale, cum ar fi o afacere de livrare pizza sau o agentie de recrutare sau altele asemenea, atunci are sens sa obtii un domeniu specific tarii.

De fapt, detinerea unui astfel de domeniu local este un beneficiu, pentru ca oamenii din tara ta stiu ca au de-a face cu o entitate locala, care este ceea ce ei isi doresc. La urma urmei, daca stai in Romania, nu te gandsti sa comanzi pizza de pe un site cu terminatia .net sau .org., denumiri ce sugereaza site-uri internationale.

Dar, daca site-ul tau este unul al unei afaceri de care poate beneficia un public international?

Exista, de exemplu, cateva scoli care s-au gandit deja la asta si au considerat ca alegerea unei denumiri de site cu un alt sufix decat cel specific de tara, in incercarea de a nu sfarsi prin a alege un nume de domeniu obscur, din simplul motiv ca nu poti obtine prima ta alegere.

In plus, in aceste cazuri, un argument suplimentar ar fi ca daca ai un domeniu specific de tara, oamenii ar putea crede ca afacerea ta se adreseaza doar acelei tari. Unii utilizatori considera .net si .org extensii pentru inregistrare domenii destul de acceptabile.

Pentru altii, sufixul .org, descrie, de fapt, caracterul non-profit al unei organizatii. Iar alta categorie sunt hotarati ca .com sau sufixul de tara este reprezentativ si nu se abat de la asta.

In motivarea argumentelor, acestia citeaza algoritmii browser-ului folosit pentru a localiza un site web, atunci cand un utilizator pur si simplu tipareste un nume in browser.

Aparent, browser-ul cauta mai intai sufixele de tara si cele .com, inainte de a incerca celelalte variante.

Intr-adevar, chiar daca oamenii nu se bazeaza neaparat pe browser pentru a finaliza tastarea lor, de multe acestia presupun pur si simplu un sufix gen .ro atunci cand tasteaza un nume de domeniu, astfel incat, in cazul in care afacerea ta este despre masini, ei vor presupune ca numele domeniului este masini.ro, mai degraba decat masini.net.

Dupa cum poti vedea, exista de fapt motive bune pentru a accepta oricare dintre opiniile de mai sus. Insa, daca ai un nume de domeniu cu alt sufix decat cel de tara, ar fi bine sa-ti promovezi afacerea cu numele de domeniu complet al site-ului tau.