Punctul de lucru, intre obligatie si necesitate

0
1380

Infiintarea unei firme poate parea simpla formalitate, date fiind procedurile relativ simple pe care trebuie sa le indeplinesti pentru aceasta. Astfel, tinerii antreprenori sau oamenii foarte ocupati au astazi la dispozitie varianta infintarii de firme online, indiferent ca vorbim despre un SRL, PFA sau intreprindere individuala.

In doar cateva minute, poti avea indeplinite formalitatile pentru inceperea afacerii mult visate, cu transmiterea datelor tale online. Tot ce trebuie sa faci este sa pregatesti documentatia ceruta, sa achiti online taxele de rigoare, dupa care vei fi chemat sa semnezi actele.

Fara deplasari inutile pe la ghisee, fara drumuri batute pe la casierii si fara sa astepti saptamani de zile degeaba. Procedura inregistrarii online dureaza cateva zile de la transmiterea datelor.

Pana aici, toate lucrurile par simple si frumoase. Ele se complica insa putin atunci cand intri cu adevarat in lumea afacerilor, caci problemele nu se termina odata cu inregistrarea firmei la oficiul comertului.

Pentru desfasurarea activitatii, ai nevoie de autorizatii si de avize de la autoritatile locale, incepand de la pompieri, autoritatile de mediu sau primaria localitatii.

De asemenea, multi antreprenori isi incep activitatea la sediul social, fara a lua in calcul deschiderea unui punct de lucru, cu tot ce pesupune aceasta. Problema este ca, fara indeplinirea tuturor formelor legale, ne putem trezi cu amenzi usturatoare din partea organelor de control, care ne pot periclita din start bunul mers al afacerii noastre.

De aceea, trebuie sa analizam cu atentie procedurile pentru declararea asa numitelor sedii secundare ale firmelor, denumite generic si puncte de lucru.

Este adevarat, firmele pot functiona foarte bine si la sediul social, daca nu inregistreaza activitati de productie si nu are angajati peste limita permisa de lege. In caz contrar, o societate comerciala trebuie sa isi inregistreze punct de lucru, mai ales cand activitatea se desfasoara in alta locatie decat in sediul social.

Pentru aceasta, trebuie depuse actele care fac dovada acceptului pentru folosirea spatiului, in baza unui act de proprietate, contract de inchiriere sau de comodat, care se depun la oficiile locale ale reprezentantului fiscal.

Respectarea termenelor este o alta cerinta, pe care multi antreprenori le ignora. Astfel, declararea si inregistrarea sediului social trebuie facuta in maximum o luna de la inceperea activiatii, altfel risca sanctionarea din partea organelor abilitate.

Toate acestea se pot face atat online, cat si personal, prin completarea unor declaratii, care trebuie depuse la organul fiscal la care antreprenorul este arondat.

Important este ca inregistrarea sa se faca in conformitate cu legislatia in vigoare, sa se tina cont foarte bine de numarul de angajati si de tipul de activitate desfasurata. In caz conrar, se stie ca necunoasterea legislatiei nu te absolva in niciun caz de incalcarea ei.