O protectie sigura a mainilor, fara coloranti si arome

0
1305

Inca din copilarie ne-am construit o imagine aparte despre doctori si despre mediul spitalicesc, in ansamblul sau. Astfel, daca este sa ne referim la medici, dincolo de clasicul stetoscop, nelipsit din mana ori de pe biroul medicului de familie, ceea ce ne atrage in primul rand atentia este halatul alb. Acesta poate fi considerat simbolul puritatii si al curateniei, al unui mediu total ferit de orice pericole, care trebuie sa domneasca intr-o unitate medicala. In general, aceste aspecte sunt intru totul adevarate, cu singura conditie de a fi respectate normele de igiena si de curatenie din spitale si cabinete medicale. Acestea pornesc in primul rand de la igiena corporala a medicilor si a personalului medical adiacent, care, prin natura meseriei, intra in contact cu persoane bolnave sau purtatoare de diversi virusi ori infectii.

Primul pas il consttuie o buna spalare a mainilor, dar si de o dezinfectie a acestora, dat fiind ca mainile sunt primele care intra in contact cu un pacient, indiferent ca vorbim despre o simpla consultatie sau despre o operatie complexa. In ciuda unei oarecare confuzii ce poate aprea in acceptiunea larga, spalarea mainilor si dezinfectia sunt insa niste operatiuni total diferite, daca ne referim la actul medical. Astfel, spre deosebire de spalarea clasica, dezinfectia se poate realiza fara a fi nevoie de folosirea apei si sapunului. Mai mult, aceasta necesita un timp mai mic de efectuare, avand in vedere ca folosim doar o singura solutie lichida care se aplica pe maini, fara a mai fi nevie de spalare cu apa si sapun, clatire din abundenta si uscare prealabila. Nu in ultimul rand, substantele actuale de dezinfectare a mainilor elimina orice urma de microbi si alte pericole de contaminare, fara a afecta in vreun fel pielea. In plus, desi aceste substante pot fi pe baza de alcool, acestea sunt delicate cu mediul, fara a contine coloranti si arome suparatoare.

In ceea ce priveste spalarea mainilor, aceasta nu trebuie exclusa, insa trebuie stiut ca intrarea in contact indelungat cu apa poate afecta pielea, prin indepartarea si sensibilizarea protectiei naturale a acesteia. Daca e sa vorbim de igiena in mediul spitalicesc, spalatul mainilor si clatirea cu apa poate indeparta inclusiv agentul dezinfectant folosit, care isi pierde astfel rolul sau protector impotriva microbilor si infectiilor. Dincolo de folosirea din abundenta a apei si durata mai mare de efectuare a operatiunii, in timp, unii agenti patogeni pot dezvolta o rezisenta mai mare la substantele folosite in compozitia sapunurilor.
Revenind insa la dezinfectie, aceasta trebuie efectuata uzual, devenind o rutina zilnica inaintea oricarei operatii, atat inainte, cat si dupa intrarea in contact cu pacientii.