Mirosul din cabinetele stomatologice

0
4453

Cu siguranta ca ati avut vreodata nevoie sa mergeti la dentist. Atunci cand ajungeti in apropiere, exista anumite mirosuri care va izbesc si pe care le veti intalni apoi in orice cabinet stomatologic, indiferent de locul in care acesta se afla. Unele persoane chiar au dezvoltat fobii din cauza acestor mirosuri intepatoare.
In medicina dentara, se folosesc foarte multe materiale puternic mirositoare. Atunci cand se pune o plomba temporara, se combina de fapt un lichid puternic mirositor si o pudra acrilica. Aceasta substanta este folosita si in confectionarea unor plombe definitive.
In anumite cabinete stomatologice, dentistii pun plombe care contin eugenol, cunoscut in limbajul comun ca fiind ulei de cuisoare. Multa lume spune ca acest ulei de cuisoare este unul din cele mai intalnite mirosuri intr-un cabinet stomatologic. Un studiu interesant a demonstrat faptul ca uleiul de cuisoare provoaca senzatii de anxietate si de teama la persoanele care nu agreaza dentistul in timp ce persoanele care nu se tem de o interventie la dinti gasesc acest miros ca fiind unul placut.
Un alt miros puternic care apare intr-un cabinet stomatologic este atunci cand vi se face o obturatie de canal. Medicul dentist foloseste substante pentru a dezinfecta canalul si uneori se foloseste apa oxigenata care are un miros destul de puternic. Exista tratamente care necesita folosirea altor substante chimice cum ar fi formocresolul si acetatul de metacresil. Toate aceste chimicale fac ca un cabinet stomatologic sa aiba un miros de formaldehida.
Controlul infectiei in medicina dentara este foarte important. De fapt, dentistii folosesc mai multe produse pentru controlul infectiei care au diverse mirosuri. Spre exemplu acestia pot folosi sapunuri antibacteriene, servetele dezinfectante care au un puternic miros de alcool, manusi si multe altele. Atunci cand are loc sterilizarea instrumentelor, acestea se introduc intr-un vas la presiune foarte mare care ucide orice forma de viata de pe ele. Acest proces poate determina ca mirosurile rezultate in urma acestui proces sa se impregneze in peretii unui cabinet stomatologic.
Unul dintre principalele componente care determina mirosurile dintr-un cabinet stomatologic este reprezentat de ceea ce oamenii numes praf de la dinti. Acesta este mirosul cauzat de gaurirea dintilor dumneavoastra. Acest miros poate fi atenuat daca asistentul aspira foarte bine zona in care se efectueaza respectiva lucrare. Exista mirosuri neplacute care apar de la dintii infectati si de la nervii scosi insa acestea nu persista intr-un cabinet stomatologic.
In zilele noastre este o preocupare pentru eliminarea mirosurilor specifice unui cabinet stomatologic. Astfel se recurge la diverse parfumuri de camera si solutii de spalat podelele si geamurile care sa anuleze mirosurile clasice si sa incerece sa dea un alt aer cabinetelor. In acest sens exista anumite substante de ceruire cu un miros foarte puternic, care odata folosite pe dusumele neutralizeaza mirosul arhicunoscut de cabinet stomatologic.