Marea dezbatere: Transformatoare sau invertoare

0
766

Cu siguranta atunci cand aveti nevoie sa sudati ceva, intervine marea dezbatere: transformatoare sau invertoare? Alegerea unui echipament potrivit de pe site-ul https://www.sculedeinchiriat.ro, depinde de diferiti factori. Vom discuta in continuare despre aceste echipamente.

Primele transformatoare au fost dezvoltate cand energia electrica a devenit obisnuita la sfarsitul anilor 1800. La scurt timp, la inceputul anilor 1900, s-a descoperit ca transformatoarele puteau fi utilizate in procesul de sudare cu arc, care se afla inca la inceput.

A fost nevoie de cativa ani pentru a lucra prin diferite proiectari electrice pentru a putea controla arcul, ceea ce a determinat si necesitatea crearii de electrozi de sudura cu arc acoperit, un proces care este denumit in mod obisnuit ca sudura cu arc metalic ecranat (SMAW) sau sudare prin lipire.

In timpul Primului Razboi Mondial, sudarea a suferit o cercetare si dezvoltare semnificativa din cauza cat de mult a fost utilizata in constructiile de nave si tancuri din otel. Retineti ca, inainte de sudare, otelul a fost imbinat cu nituri, forjare si sudare cu gaz.

In anii 1920 si 1930, sursele de alimentare cu sudare pe arc si transformatoare au devenit obisnuite, iar pe masura ce reteaua electrica a crescut, sudarea cu arc a crescut odata cu ea.

Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, SUA se confrunta cu un boom de sudura si fabricare.

Din anii 1930 pana in anii 1980, aproape toate masinile de sudare pe arc produse au fost bazate pe transformatoare, oferind inginerilor si producatorilor mai mult de 50 de ani pentru a perfectiona proiectarea si a crea masini de sudare cu arc incredibil de fiabile.

Anii ’80 au inceput intr-o noua era a tehnologiei care s-a concentrat pe electronica, coincidand cu popularitatea crescanda a computerelor personale. Pe masura ce industria electronica si software creste, curand inginerii si-au dat seama ca invertoarele controlate de software ar putea fi folosite pentru a suda, deschizand o noua lume de posibilitati.

Asa cum se intampla in majoritatea noilor tehnologii, sursele de energie de sudare pe baza de invertor au avut partea lor de dureri in crestere in anii 90.

Multe masini timpurii au fost afectate de probleme de fiabilitate si au fost in centrul dezbaterilor fierbinti cu privire la interfetele utilizatorului, controale, disiparea caldurii si problemele de umiditate.

Aceste probleme sunt inca in centrul dezbaterii privind adoptarea invertorului. Dar la inceputul anilor 2000, aceste unitati deveneau populare datorita versatilitatii si capacitatii lor de a controla arcul.

In urmatoarele randuri vom discuta putin despre beneficiile invertoarelor de sudura precum Telwin 187, si veti vedea de ce este indicat sa inchiriati unul in cele mai avantajoase conditii de pe site-ul https://www.sculedeinchiriat.ro.

Fiabilitate

Aceasta este o problema atacata pentru cei care se implica in dezbaterea transformatorului sau a invertorului. Timp de aproape un secol, masinile transformatoare au suferit o cercetare si dezvoltare extinsa pentru a crea masini fiabile si mai rezistente.

Se poate argumenta ca masinile transformatoare sunt mai fiabile decat cele mai bune masini invertoare, dar este de remarcat faptul ca decalajul dintre cele doua s-a redus considerabil in ultimii ani. Au disparut zilele anilor ’90 cand esecurile pe invertoar erau cosmaruri. Acum, fiabilitatea este cuvantul care descrie invertoarele.

Versatilitate

A existat o perioada in care tehnologia transformatoarelor s-a combinat cu tehnologia inverter pentru a crea ceea ce se credea a fi masina de sudura finala. Cu toate acestea, aceasta tehnologie a fost prea complicata si scumpa. In curand a devenit evident pentru ingineri ca progresele in software si electronica deschideau o noua provocare in lumea sudarii.

Daca aveti vreo indoiala in acest sens, ganditi-va la primul computer sau telefon mobil pe care il detineati in trecut si comparati-l cu ceea ce aveti astazi. Aceeasi tranzitie a avut loc si in evolutia masinilor de sudat.

Acum puteti cumpara masini de sudare invertoare pe care puteti ajusta aproape orice variabila electrica imaginabila cu ajutorul unui software pentru a crea o versatilitate inegalabila.

Masinile invertoare sunt, de asemenea, mult mai usoare si mai portabile decat masinile transformatoare. Marginea merge catre invertoare in ceea ce priveste versatilitatea.

Calitatea arcului

Atunci cand discutam despre masinile de sudare, nu putem ignora performanta arcului si sudurile produse. Daca sunteti tipul de sudor care sudeaza doar pe otel usor toata ziua, in fiecare zi, nu va trebui sa va uitati la o masina transformatoare.

Cu toate acestea, traim intr-o lume de sudura care necesita perfectiunea sudurii in orice pozitie si pe orice material. In aceasta lume solicitanta, invertoarele stralucesc cu adevarat.

Intrucat invertoarele pot fi programate pentru a face aproape orice, acum vedem sudarea avansata cu arc metalic cu impulsuri (GMAW) performant, precum si sudarea cu arc de tungsten cu inalta calificare (GTAW). Exista o lume care se deschide cu noi, cu software si electronice avansate, care au schimbat cu adevarat ceea ce poate face o masina de sudura.

Cost

Ultima variabila discutata de obicei este pretul. In trecut masinile invertoare erau incredibil de scumpe. Pretul ridicat s-a datorat costurilor componente, costurilor de fabricatie specializate si costurilor de inginerie.

Aceste costuri s-au schimbat mult in ultimii 15 ani, cand invertoarele au intrat in lumea productiei de electronice cu volum mare. Invertoarele incep sa devina mai putin costisitoare decat masinile bazate pe transformatoare, chiar daca sunt semnificativ mai complexe.