Inmormantare in Italia sau repatriere?

0
817

Stim cu totii ca Italia este una dintre cele mai atractive tari pentru cetatenii romani, care si-au luat inima in dinti si au plecat la munca in strainatate.

Foarte multi au ales Italia, dat fiind faptul ca este o tara aproape de Romania, iar limba italiana fiind o limba latina, este foarte asemanatoare cu limba romana, deci romanilor nu le-a fost greu sa invete limba italiana, si sa se descurce in aceasta tara.

Indiferent ca discutam despre orasele foarte mari ale Italiei precum Roma, Milano sau Torino, ori ca discutam despre regiuni mai putin populate, cu siguranta romanii sunt peste tot in aceasta tara.

Multi dintre ei sunt de parere ca nu mai este rentabil sa se intoarca in Romania, in timp ce altii spera ca intr-o buna zi sa se intoarca definitiv acasa.

Unii romani s-au intors deja definitiv acasa din Italia, insa unii dintre acestia s-au intors din pacate intre patru scanduri. Odata cu trecerea timpului, numarul romanilor decedati in Italia a crescut foarte mult, insa acest lucru nu trebuie sa ne surprinda, in conditiile in care in aceasta tara traiesc mai mult de un milion de cetateni romani.

Vom aborda acest subiect in continuare, pentru ca familiile greu incercate sa afle cum trebuie sa procedeze, atunci cand un membru al familiei isi pierde viata in aceasta tara.

Decesele trebuie inregistrate in termen de sapte zile la oficiul registrului ( Ufficio di Stato Civile ) al comunei orasului unde a avut loc. Inregistrarea se aplica tuturor, indiferent de nationalitatea lor si indiferent daca sunt rezidenti sau vizitatori.

In caz de deces, toate partile interesate trebuie notificate. Daca decesul are loc intr-un spital, medicul curant completeaza un certificat care sa ateste cauza decesului (constatazione della morte) . Mai multe copii ar trebui sa fie facute ale acestui document, asa cum este solicitat de banci si alte institutii.

In cazul in care un deces are loc la domiciliu, trebuie sa apeleze la medicul de familie sau la garda medicala locala . In cazul in care exista circumstante suspecte, trebuie comunicata polizia mortuaria (apel: 113). Acestia vor asigura un examen post mortem / autopsie. De obicei, intreprinzatorii inregistreaza decesul.

Strain in Italia

In cazul decesului unui strain in Italia, consulatul sau ambasada cetateanului decedat poate fi contactat pentru informatii suplimentare. Desi nu toate nationalitatile trebuie sa inregistreze un deces in Italia, un consulat sau o ambasada poate fi o buna sursa de consiliere si sprijin.

Daca defunctul era un turist care vizita Italia cu un tour operator sau un grup, trebuie contactat reprezentantul turului. Acesta ar trebui apoi sa contacteze compania de asigurare care va prelua multe dintre aranjamente. Familia unui turist fara asigurare de calatorie va trebui sa acopere toate cheltuielile.

Aranjamente funerare

Oricine poate fi inmormantat in Italia, inclusiv straini. Dispunerea ramasitelor este afectata de legile locale. Prima referinta ar trebui sa fie la comuna locala (primarie). O casa funerara va putea de asemenea, sa va sfatuiasca.

Optiunile de inmormantare includ:

Morminte de familie: acestea sunt in cimitir, dar pot fi scumpe, acestea sunt blocuri stratificate de morminte de marmura si sunt inchiriate pentru o perioada specifica pentru fiecare membru al familiei

Morminte individuale: (loculo) sunt blocuri stratificate de morminte de marmura; parcela sau „cutia” poate fi inchiriata intre 10 si 50 de ani, dupa care contractul de inchiriere poate fi reinnoit

Inmormantari comunale: (campo comune) sunt gratuite, dar nu sunt considerate foarte demne, deoarece ramasitele sunt exhumate dupa numai zece ani.

Cremarea devine tot mai populara si este platita de municipalitatea locala. Retineti, nu exista foarte multe crematorii in Italia. In cazul in care defunctul nu a solicitat o cremare, familia trebuie sa faca o cerere formala prin intermediul unui notar la oficiul registrului. De obicei, serviciul de imbalsamare nu este disponibil.

Repatrierea corpului

Revenirea decedatului in tara natala necesita ajutorul Ambasadei sau consulatului local relevant. Oficialii consulari pot ajuta la restituirea resturilor.

Perioada de timp necesara pentru repatrierea ramasitelor poate varia foarte mult si este determinata de o serie de factori, inclusiv cauza si locul mortii. Atunci cand decesul cetateanului roman este rezultatul unor cauze naturale, ramasitele sunt repatriate mai repede decat in cazul in care decesul s-a produs din cauza unui sinucidere, accident sau crima.

Indiferent de motivul datorita caruia un cetatean roman si-a pierdut viata in aceasta tara, familia greu incercata poate accesa https://www.repatriere-romania.ro/repatriere-decedati-italia pentru a lua legatura cu reprezentantii celei mai serioase firme de repatriere decedati.

In cazul in care doar persoana decedata locuia in Italia, in timp ce intreaga familie se afla in Romania, cu siguranta nu este necesar ca familia persoanei decedate sa se deplaseze in Italia, alaturi de reprezentantii firmei de servicii funerare, in vederea repatrierii.

De toate cele necesare se vor ocupa angajatii firmei angajata de catre familia indoliata, iar familia va astepta doar ca sicriul cu trupul neinsufletit sa ajunga acasa.