De ce oamenii confunda Ethereum cu Ether?

0
1099

Cand majoritatea oamenilor vorbesc despre Ethereum, ei vorbesc cu adevarat despre Ether (ETH), moneda jetonului de baza a platformei Ethereum, iar atunci cand vedeti anunturi precum “vindem Ethereum cu plata cash“, de fapt acest lucru inseamna “vindem ether (ETH) cu plata cash”.

Aceasta confuzie decurge din faptul ca bitcoin si tehnologia sa de baza, blockchain-ul, nu au fost niciodata definite intr-adevar separat cand a fost lansat bitcoin.

Ideea era ca blockchain-ul ar fi putin mai mult decat sistemul care permite transferul de BTC intre utilizatori, iar Satoshi, creatorul de bitcoin, a limitat intentionat capacitatile blockchain-urilor in scopuri de securitate. Dar moneda si blockchain-ul sunt doua lucruri foarte diferite, capabile sa actioneze si sa fie folosite independent.

Etherul, tranzactionat sub codul ETH, poate fi achizitionat la burse si utilizat pentru a plati produsele si serviciile la majoritatea comerciantilor care accepta criptomonede. In momentul scrierii (septembrie 2017), a fost cea de-a doua cea mai mare criptocurrency dupa capacitatea pietei.

De asemenea, Ether este utilizat pentru a plati taxele de tranzactie si pentru servicii de calcul atunci cand utilizati reteaua Ethereum.

Eterul este minat similar cu bitcoinul. Setati computerul sa incerce sa rezolve intrebarea prezenta pe un anumit bloc din blockchain. Dupa ce gasiti raspunsul, veti fi platit in ETH.

Totusi, obiectivul Ethereum este sa fie ceva mai mult decat o moneda. Nu sunt multumiti de modul in care tehnologia blockchain a fost subutilizata de bitcoin, creatorii Ethereum si-au propus sa duca blockchainul la nivelul urmator. Ei au in vedere o metoda de descentralizare a internetului in sine.

De ce un sistem descentralizat?

Pentru a intelege ce este un sistem descentralizat, trebuie sa intelegeti cum functioneaza sistemele de retea actuale, care sunt sisteme centralizate. Sa zicem ca aveti un cont online in care stocati fotografii.

Sa-l numim „CloudPhoto”. Puteti incarca fotografii in CloudPhoto si puteti accesa fotografiile de oriunde. Acum sa spunem ca ceva nu merge bine, iar serverele CloudPhoto se ard. Din pacate, nu va puteti accesa fotografiile si toate sunt pierdute.

Acesta este un sistem centralizat. De obicei, atenuam acest scenariu creand copii de rezerva ale datelor noastre, realizand copii ale acelorasi date si stocand-le in alta parte sau pastrand diferite grupuri de date pe servere diferite. Aceasta descentralizeaza sistemul.

Descentralizarea este benefica si in cazurile in care trebuie sa mentineti integritatea datelor. De exemplu, pastrarea tuturor notelor elevilor la o scoala pe un computer este o problema, pentru ca daca cineva acceseaza computerul respectiv si schimba notele, atunci nu ar exista nicio modalitate de a prinde schimbarea.

Daca zece calculatoare diferite detineu punctajele studentului, ar fi usor sa recunoastem ca unul dintre calculatoarele care detin datele este gresit si, in consecinta, sa repari setul de date.

Deci, un sistem descentralizat este unul in care nu exista un singur punct de esec. Aceasta are multe avantaje evidente si trebuie sa tineti cont de acest lucru atunci cand aveti in vedere Ethereum.

Obtinerea Ethereum

  • Alegeti sa fiti platit in ETH. Adoptarea ETH ca fiind licitata pentru produsele sau serviciile dvs. este cel mai simplu si eficient mod de a castiga bani cu o criptomoneda precum Ethereum. Daca sunteti scriitor, designer, artist sau dezvoltator, puteti cere sa fiti platit in ETH. Daca vindeti haine, produse vape, afise sau DVD-uri, puteti cere sa fiti platit in ETH. Fiecare vanzare afectata de ETH ajuta Ethereum sa creasca si pe masura ce creste, la fel creste si valoarea aceluiasi ETH care sta in portofel.
  • Investiti in Ethereum. Daca sunteti dispus sa scoateti o suma USD (sau moneda fiat la alegere), puteti cumpara ETH direct de la un schimb si sa il detineti. Mai multe persoane care detin ETH in portofel ar putea insufla incredere in moneda si pe masura ce increderea creste, la fel si valoarea monedei creste. Daca ati fi cumparat ETH in valoare de 1.000 USD in ianuarie 2017, in iunie, ati fi detinut 26.795 USD in schimb.

Unde pot folosi ETH?

ETH a fost in crestere inca de la inceputuri si s-a bucurat de o larga acceptare de catre schimburi si comercianti.

In momentul scrierii, in septembrie 2017, site-urile web care folosesc software-ul pentru cosuri precum WooCommerce si OpenCart pot fi configurate pentru a accepta plati ETH, si poate chiar mai multi comercianti vor aparea in curand online care accepta ETH.