Cum tratezi custodia copiilor intr-un proces de divort

0
962

De cele mai multe ori, copiii sunt victime nevinovate in procesele de divort. Practic, problemele parintilor se rasfrang indirect si asupra copiilor, chiar daca pe moment nu constientizam acest lucru.

Lupta pentru bunuri, proces de partaj, gasirea unei noi locuinte, mutarea domiciliului si a scolilor, toate acestea reprezinta niste traume pentru copii, pe care, daca nu le tratam cu blandete, riscam sa le compromitem total viitorul.

Acesta este si motivul pentru care instantele folosesc in mod insistent termenul de „interesul superior al copilului” in procesul de divort. Cu alte cuvinte, orice am decide noi, trebuie sa tinem cont de interesele de viitor ale copilului, astfel incat acesta sa nu fie neglijat, indiferent de solutia pe care o vom obtine in proces.

Din acest punct de vedere, un bun avoca divort va trebui sa puna mai presus de toate interesul copiilor, indiferent de cat de mult va cauta sa isi apere clientul.

Custodie comuna

Un prim aspect pe care orice avocat divort va trebui sa il explice este cel legat de custodia copilului. Buneinteles, in valtoarea evenimentelor, nu putine sunt cazurile in care unul dintre soti spune ca va lua copiii cu sine, fara posibilitatea ca sotul sa ii mai vada vreodata.

Acest lucru presupune o custodie totala, ceea ce, in zilele noastre, prea putine instante mai accepta. Majoritatea avocatilor, cunoscand cerintele instantelor, dar si precedentele inregistrate in justitie, iti vor recomanda astfel custodia comuna pentru copii.

Aceasta presupune ca domiciliul copiilor sa fie la unul dintre parinti, ins afara a interzice in vreun fel celuilalt parinte sa il viziteze sau sa petreaca timp egal, in proportiile stabilite de instanta.

Din acest motiv, solutia cea mai indicata in procesele de divort este ca acesta sa se produca pe cale amiabila, astfel incat sotii sa cada de comun acord asupra unui program rezonabil de vizitare si a termenii in care fiecare dintre parinti va petrece timp cu propriii copii.

Din acest punct de vedere, prevederile este bine sa fie cat mai explicite si mai detaliate, astfel incat sa fie precizat modul in care copilul va petrece vacantele, dar si sarbatorile consacrate precum Craciunul, Revelionul sau Pastele. Toate aceste lucruri este bine sa se produca in mod natural, fara abordari brutale din partea parintilor.

Cand poti cere custodia exclusiva

Sunt insa si cazuri extreme in care instantele pot decide acordarea custodiei unui singur parinte. Acestea sunt insa extrem de rare, de obicei atunci cand au loc acte de violenta asupra copiilor, sau parintii au probleme psihice grave, sunt dependenti de alcool, droguri sau au infaptuit infractiuni foarte grave, care necesita incarcerarea in conditii de maxima siguranta.