Cum a evoluat promovarea online?

0
1322

Daca vrei sa stii cum sa faci promovare online si esti interesat de cum sa faci publicitate online, ar trebui sa intelegi cum functioneaza de fap acest mecanism si iti prezentam o mica parte din istoria lui.

In anii 2000, cu tot mai multi utilizatori de Internet si nasterea iPhone-ului, clientii au inceput sa caute produse si sa ia decizii online cu privire la nevoile lor, in loc sa consulte un agent de vanzari, ceea ce a creat o noua problema pentru departamentul de marketing al unei companii.

In plus, un sondaj efectuat in anul 2000 in Regatul Unit a constatat ca majoritatea comerciantilor cu amanuntul nu si-au inregistrat propria adresa de domeniu.  Aceste probleme i-au determinat pe comercianti sa gaseasca modalitati digitale de dezvoltare a pietei.

In 2007, conceptul de automatizare a marketingului a fost ridicat pentru a rezolva problema de mai sus.

Automatizarea de marketing a ajutat companiile sa isi segmenteze clientii, sa lanseze campanii de marketing multi-canal si sa furnizeze informatii personalizate clientilor. Cu toate acestea, viteza adaptabilitatii sale la dispozitivele de consum nu a fost suficient de rapida.

Marketingul digital a devenit mai sofisticat in anii 2000 si 2010, cand  proliferarea dispozitivelor capabile sa acceseze mediile digitale a condus la o crestere brusca. Statisticile produse in 2012 si 2013 au aratat ca marketingul digital continua sa creasca.

Odata cu dezvoltarea retelelor sociale in anii 2000, cum ar fi LinkedIn, Facebook, Youtube si Twitter, consumatorii au devenit extrem de dependenti de electronica digitala in viata de zi cu zi.

Prin urmare, ei se asteptau la o experienta fara intreruperi pe diferite canale pentru cautarea informatiilor despre produs. Schimbarea comportamentului clientilor a imbunatatit diversificarea tehnologiei de marketing.

Marketingul digital este denumit si “marketing online”, “marketing pe internet” sau “marketing pe web”. Termenul de marketing digital a crescut in popularitate de-a lungul timpului. In SUA, marketingul online este inca un termen popular.

In Italia, marketingul digital este denumit marketing web. Marketingul digital global a devenit cel mai frecvent termen, in special dupa anul 2013.

Cresterea media digitala a fost estimata la 4,5 trilioane de anunturi online difuzate anual in mediul digital, cu o crestere de 48% in 2010.

O parte crescanda a publicitatii provine de la intreprinderile care utilizeaza Online Behavioral Advertising (OBA) pentru a adapta publicitatea pentru utilizatorii de internet, dar OBA ridica ingrijorarea privitor la confidentialitatea si protectia datelor.

O noua abordare non-lineara de marketing

Pentru a angaja clientii, comerciantii cu amanuntul trebuie sa treaca de la o abordare de marketing liniar a unei comunicari unice la un model de schimb de valoare al dialogului reciproc si al impartirii beneficiilor intre furnizor si consumator. Schimburile sunt mai neliniare, mai curgatoare si si pot fi unu la mai multi sau unu la unu.

Raspandirea informatiilor si a gradului de constientizare poate aparea in numeroase canale, cum ar fi blogosphere, YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest si o varietate de alte platforme.

Comunitatile online si retelele sociale permit indivizilor sa creeze cu usurinta continut si sa-si publice in mod public opiniile, experientele si gandurile si sentimentele lor despre multe subiecte si produse, hiper-accelerand difuzarea informatiilor.