Costumul de neopren, primul pas către sporturile acvatice

0
1829

Dacă citești acest articol, sigur te tentează ideea de a cocheta cu sportul acvatic. Ți se pare cool, ești iubitor de senzații tari sau pur și simplu cauți alternative de a face mișcare în natură. Oricare ar fi motivul, comunitatea sportivilor acvatici din România se va bucura să mai crească cu încă un membru.

Probabil ai auzit de la vreun împătimit (sau ai citi pe Google) că primele două reguli ale începătorului sunt apelarea la un instructor autorizat și folosirea echipamentelor profesionale. În cazul instructorilor, treaba este puțin mai simplă (mai ales că, în România, comunitatea este încă în proces de dezvoltare, deci nu ai foarte multe opțiuni care să te bulverseze).

În ceea ce privește echipamentele, treaba se complică puțin. Fiind la început, s-ar putea să nu știi ce să alegi și nici cum să deosebești un echipament de calitate de unul mai puțin calitativ. Până te decizi ce sport vrei să începi și, prin urmare, de ce echipamente ai nevoie, trebuie să știi că există o piesă must have, care nu trebuie să-ți lipsească din garderoba sportivă: COSTUMUL DE NEOPREN.

FĂ O INVESTIȚIE PE TERMEN LUNG

Probabil ai văzut măcar odată un costum de neopren (s-ar putea să îl știi mai degrabă după denumirea de „costum de scafandru”). În funcție de contextul (amator sau profesionist) în care este folosit, a căpătat diverse etichete nu tocmai corecte: costum de neopren pentru înot sau triatlon, costum de neopren pentru scufundări, costum de neopren pentru rafting sau kayaking.

Ei bine, tu ai nevoie de un costum de neopren profesionist. Contactul tău cu apa va fi unul dinamic, așa că îți trebuie protecție și confort la un nivel avansat. În plus, după ce vei prinde gustul adrenalinei pe apă, cu siguranță vei vrea să duci experiența la un alt nivel.

Așa că ar fi bine să faci o investiție pe termen lung, ca să nu te trezești că după primele 3-4 utilizări, costumul se rupe / descoase / dezlipește sau nu îți oferă suficientă protecție termică și flexibilitate.

Cu alte cuvinte, nu este cazul să te zgârcești la bani și să faci economie în detrimentul propriei siguranțe. Mai ales că trăiești în România și sigur știi cum este cu lucrul făcut de mântuială. Oricât de tentant poate fi pe moment un costum de neopren low cost, de preferat ar fi să pui în balanță avantajele și dezavantajele de care vei ave parte dacă îl cumperi. Abia după ce faci un raport corect calitate-preț vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

CÂTEVA DETALII TEHNICE PE CARE AR FI BINE SĂ LE ȘTII

Principala caracteristică a unui costum de neopren este  izolația termică . Nu este necesar să cunoști în detaliu tot procesul de fabricație, însă trebuie să știi câteva detalii mai tehnice, ca să poți face o alegere corectă.

Indiferent de contextul în care vei folosi costumul, există câteva criterii care te ajută să stabilești calitatea produsului:

  • Grosimea stratului de neopren – Cu cât stratul de neopren este mai gros, cu atât izolația termică este mai mare, iar flexibilitatea în mișcare mai mică. Cu cât stratul de neopren este mai subțire, cu atât izolația termică este mai mică, iar flexibilitatea mai mare. Evident, tehnologia a avansat, și există acum și costume mai groase cu o flexibilitate foarte bună, însă , dacă ești tentat să alegi un astfel de costum, va trebui să fi pregătit să plătești o sumă mai mare

Grosimea stratului de neopren se alege în funcție de temperatura apei cu care vei avea contact și de cât de multă flexibilitate necesită sportul pe care vrei să-l practici.

  • Tipul de neopren – Neoprenul din care este fabricat costumul poate neopren simplu sau prevăzut cu diverse tipuri de căptușeli la interior, pentru un confort termic ridicat
  • Flexibilitatea costumului – În funcție de model, costumele pot avea diverse niveluri de flexibilitate
  • Cusătură – Îmbinarea bucăților de neopren se poate face fie prin cusătură simplă, fie prin lipitură plus cusătură La costumele din gama de top, cusăturile sunt securizate si impermeabilizate cu o bandă adezivă specială.
  • Închiderea – Costumul se închide de obicei cu fermoar. În funcție de amplasarea lui (în față sau în spate), închiderea este mai ușoară, costumul se îmbracă mai rapid, iar gradul de izolare termică este mai mic sau mai mare. Mai nou, datorită evoluției tehnologiei, în ultimii ani au apărut chiar și costume fără niciun fel de fermoar.

SFĂTUIEȘTE-TE CU PROFESIONIȘTII DIN DOMENIU

Caracteristicile enumerate mai sus sunt doar câteva elemente de bază în funcție de care se stabilește calitatea unui costum de neopren. Bineînțeles că, în termeni profesioniști, există mult mai multe detalii care fac diferența.

Spre exemplu, costumele de neopren pot fi de tip wetsuit sau drysuit. Tehnologia avansează, așa că tipurile de neopren devin și ele din ce în ce mai sofisticate: M-Fles, Izopren Mesh, Glideskin. La fel și tehnicile de îmbinare a costumelor. În termeni specialiști se vorbește de tehnologii precum Flatlock  sau GBS. Sună puțin a chineză, nu?

Nu te panica! Dacă ești cu adevărat interesat, te poți sfătui cu profesioniștii din domeniu înainte să cumperi ceva. Un magazin cu expertiză din București este ShopeXtrem. Aruncă un ochi pe site-ul lor (shopeXtrem.ro) și, după ce îți faci o idee, dă o fugă până în magazinul de pe Calea Moșilor să probezi câteva costume (mărimea și felul în care costumul se mulează pe corpul tău sunt alte criterii foarte importante)

Băieții de acolo sunt foarte pasionați și friendly, așa că îți vor explica cu siguranță diferențele și avantajele și te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.