Centrala de apartament, schimbatorul de caldura care nu arde la buzunare

0
1539

Schimbatoarele de caldura se folosesc atata in procesele de incalzire, topire, cat si in cele de racire sau solidificare. Utilitatea acestora se regaseste in centralele termice, termoficare cat si ca anexe ale masinilor termice. Alegerea unei centrale de apartament se dovedeste a fi una inspirata daca vreti sa scapati de facturile uriase venite de la CET-uri iarna de iarna. Fie ca sunteti incarcati la intretinere sau ca gigacaloria costa foarte mult, toate acestea cantaresc foarte mult in alegerea unei centrale de apartament. Desi investitia se ridica la cateva mii de lei cu instalarea, montarea centralei si a contorului de gaz, pe termen lung veti observa cum facturile la incalzire vin mai mici. Un alt plus al montarii unei centrale termice este faptul ca pe timpul verii facturile sunt de ordinal zecilor de lei. Aveti grija insa ce firma va monteaza centrala. Montarea dureaza cateva zile si alte cateva zile pana vin cei de la gaz pentru a monta contorul. Firma careia i-ati platit centrala trebuie sa va ofere garantie.

Impartirea schimbatoarelor de caldura

Schimbatoarele de caldura se impart in schimbatoare de suprafata si schimbatoare de amestec. La cele de suprafata, transmiterea caldurii se face printr-un perete despartitor, iar la cele de amestec, transmiterea caldurii se face prin amestecul mediilor. Acestea sunt mai simple si eficiente. Majoritatea schimbatoarelor functioneaza fara schimbarea starii de agregare a mediilor, transferul termic avand loc intre lichid-lichid, lichid-vapori, lichid-gaz, vapori-gaz. Mai sunt si schimbatoarele de caldura cu placi care sunt folosite in industria alimentara: la racirea sau incalzirea laptelui, a berii si a vinului.

Caloriferele, alt tip de radiatoare

Radiatoarele sau caloriferele fac parte din categoria schimbatoarelor de caldura care se folosesc la incalzirea centrala cu apa calda. Acestea pot fi din otel, aluminiu sau fonta. Cele din urma sunt concepute pentru a lucra la presiuni mari la instalatiile de termoficare si sunt realizate din elementi. Sunt foarte rezistente la coroziune si au o durata de viata de cativa zeci de ani. Radiatoarele din tabla de otel au in compozitie table ambutisate si sudate. Au avantajul unui continut de apa care se incalzeste mai repede. Chiar daca sunt mai ieftine, si durata lor de viata este mai scurta. Garantia pe care v-o da producatorul este de zece ani. O alta categorie de radiatoare sunt cele din aluminiu care au o garantie de 15 ani. O alta categorie de radiatoare sunt cele cu ulei pentru incalzire: caldura este preluata in primul rand de masa de ulei, acesta din urma asigurand racirea, dar in acelasi timp cedeaza caldura spatiului incalzit. Functioneaza la fel ca sistemul din cazul caloriferelor.