Cele mai importante informatii despre baterii acumulatori gel

0
1766

Bateriile solare reprezinta un element foarte important din cadrul unui sistem solar fotovoltaic, la fel ca si panourile solare, invertorul si controllerul, care impreuna lucreaza cu scopul de a transorma energia solara in energie electrica.

Se stie faptul ca aproape toata lumea beneficiaza de energie electrica primita de la reteaua nationala, iar la finalul fiecarei luni se va pregati o factura pentru consumul de energie, iar in urma facturii, fiecare va plati energia consumata.

Sunt insa si familii sau chiar si intreprinderi care au ales sa foloseasca sistemele de panouri solare fotovoltaice pentru a beneficia de energie electrica, astfel ca vor economisi lunar o suma importanta de bani, iar pus de asta, vor mai ocroti si natura si nici nu vor mai face vreun compromise intre confortul nostrum si sanatatea mediului inconjurator.

In cadrul unui sistem solar fotovoltaic, un element cheie il au bateriile solare, care au rolul de a inmagazina energia electrica suplimentara care a fost convertita de catre panourile solare fotovoltaice, si de a o depozita in cele mai sigure conditii pana in momentul in care proprietarul are nevoie de aceasta energie electrica.

Este foarte important de mentionat faptul ca bateriile solare nu au doar rolul de a fi o rezerva de energie alternativa care sa se foloseasca pe timpul noptii sau pe timpul penelor de curent, ci ele sunt elemente importante in diverse aplicatii.

Bateriile solare, mai ales daca discutam despre baterii acumulatori gel, se folosesc si in sisteme de automatizare, in sisteme de telecomunicatii, sau chiar si pentru iluminatul de urgenta. Mai trebuie iarasi amintit si faptul ca bateriile cu gel se pot folosi si pentru functionarea vehiculelor utilitare, cum ar fi o masinuta de golf de exemplu, sau pentru o masinuta medicala intalnita in lumea sportului.

Ei bine, aceste baterii acumulatori gel, trebuie sa stii, ca la fel ca orice alte produse, pot avea o serie importanta de avantaje, insa pot avea si o serie importanta de dezavantaje, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

Daca stam sa amintim avantajele bateriilor cu gel, in primul rand trebuie mentionat faptul ca ele nu necesita nici un fel de intretinere, si pot sa functioneze in absolut orice pozitie. Electrolitul unei baterii este gel, asa ca nu va curge nici in cazul spargerii carcasei bateriei.

Un alt mare avantaj pe care il au bateriile cu gel in fata celorlalte baterii solare si nu numai, este durata de viata mai mare, dar si rata de descarcare scazuta, si ce mai este foarte important, ele sunt foarte rezistente la vibratii si la socuri.

Referitor la dezavantajele acestor acumulatori, in primul rand am putea mentiona faptul ca acestia nu trebuie incarcati in vrac, adica mai multi acumulatori in acelasi timp. Un alt dezavantaj al bateriilor cu gel este acela ca rata de incarcare trebuie mereu sa fie contrilata, dar si acela ca tensiunea de incarcare este mai mica decat in cazul bateriilor AGM.

Inca un dezavantaj al bateriilor cu gel, este acela ca aproximativ 10 – 16% din energie, se va pierde sub forma de caldura.