Ce sunt normele de protectie a muncii?

0
1576

Inca din cele mai imemoriale timpuri oamenii au trait muncind si au muncit pentru a trai, indiferent ca era vorba despre oameni care pescuiau pentru a supravietui, vanau animale sau cresteau plante, mai marea majoritate a oamenilor si-au petrecut, isi petrec si probabil ca inca isi vor mai petrece o mare parte din viata lor muncind, inclusiv in mediul in care traiesc. Spre deosebire de acele timpuri stravechi cand munca insemna un risc ridicat de a muri, recent, acum cateva decenii, au inceput sa isi faca aparitia norme care stipuleaza clar regulile privind siguranta si protectia individului in munca.
Aceste norme de protectie a muncii au fost o necesitate si si-au facut aparitia in mare parte datorita revolutiei industriale, in care oameni neinstruiti munceau cu masinarii pe care nu le cunosteau, fara echipamente de protectie si astfel siguranta si chiar viata le era pusa in pericol, motiv pentru care nu dupa mult timp de la aceasta revolutie industriala au aparut primele norme de protectia muncii. In acest fel s-a incercat sa se reduca numarul de accidente cel putin al celor grave, caci cele minore si astazi se intampla cu o frecventa ridicata, din mai multe motive, dintre care ignoranta celor angajati si a celor care angajeaza.
La noi in Romania au aparut normele de securitate si de sanatate in munca, sau ssm pe scurt prin care, dupa modelul din strainatate s-a incercat sa se previna sau cel putin sa se reduca numarul de accidente foarte grave, care pot solda cu moartea angajatilor. Primele firme de protectie a muncii s-au infiintat in orasul Bucuresti, iar scopul acestora este de a isi oferi serviciile catre alte firme, fabrici si magazine in care riscul de accidentare este frecvent, ceea ce reprezinta un lucru benefic atat pentru angajati, intrucat riscul de a suferi daune corporale sau psihice s-ar reduce considerabil, cat si pentru angajatori, fiindca productivitatea angajatilor va creste datorita conditiilor mai bune de munca, lucru care se traduce in mai multi bani primiti de catre ei.
Exista mai multe tipuri de norme generale, cum ar fi cele sub o forma generala, care incearca sa acopere toate domeniile si sectoarele de munca si cele specifice, care au in vedere un domeniu sau sector de munca specific, cum ar fi cel legat de cresterea animalelor. Asadar, daca normele generale sunt la un nivel macroscopic, cele specifice sunt la un nivel microscopic. Normele generale de securitate si sanatate in munca aduc clarificari in ce priveste obligatiile si drepturile angajatorului cat si a angajatului, cat si legile despre cladirea sau sediul in care oamenii lucreaza si alte detalii cu privire la echipamentele tehnice folosite, daca exista, sau caile de circulatie ori amplasarea sediului, mai ales in acele situatii in care angajatii lucreaza intr-un loc foarte periculos.