Ce sunt cheloidele si cum se pot vindeca

0
2358

Cheloidele sunt cicatrici care au un aspect crescut. Aceste cicatrici sunt mai inalte decat restul pielii. Ele are un aspect neted pe partea de sus si, de obicei, sunt de culoare roz. Acestea sunt considerate ca fiind tumori cutanate fibroase benigne. Acestea sunt de forma neregulata si realizeaza cresterea in dimensiune progresiv. Cheloidele nu se diminueaza in timp ca cicatricile obisnuite, se intind mai mult decat a fost rana si pot fi dezvoltate atat de barbati, cat si femei.

Cauza cheloidelor

Nu este cunoscut motivul exact pentru formarea cheloidelor in organism, dar acestea apar la anumite persoane si in anumite situatii. O posibila cauza ar putea fi modificarile de la semnalele celulare care controleaza proliferarea si cresterea celulelor. Cheloidele sunt de obicei formate pe locul unor leziuni ale pielii, iar printre leziunile care pot duce la formarea lor se numara: acneea, arsurile, taieturile, varicela, interventiile chirurgicale, gaurile de la piercing, tatuajele, muscaturile de insecte si vaccinarile.

La unele persoane cheloidele pot aparea spontan. Nu exista nicio relatie intre severitatea ranii si formarea de cheloid. Uneori, chiar si escoriatii minore ale pielii pot duce la dezvoltarea cheloide.

Printre simptomel date de cheloide se numara: cicatrice stralucitoare crescuta, de culoare care variaza de la roz la rosu, unele cicatrice pot da senzatie de mancarime sau senzatie chiar dureroasa la atingere, iar aceste cicatrici provocate de cheloide pot sa apara, in principal, pe piept, spate, umeri si lobul urechii.