Ce rol are o pompa piscina?

0
926

Pompa unei piscine, pe care o puteti alege de pe https://www.piscine-concept.ro/filtrare/pompe-piscina, este in esenta, inima sistemului de circulatie a piscinei. Acesta trage apa din piscina prin scimmer si scurgerea principala, o impinge prin filtru si o intoarce la piscina prin intoarcerile principale.

Pompa este alcatuita din trei componente: motorul, rotorul si capcana pentru par si scame. Motorul este electric si foloseste 110 sau 220 volti si se roteste la 3.450 rpm.

Acesta este racit cu aer si, din aceasta cauza, nu este perfect sigilat de mediul inconjurator, asa ca trebuie sa aveti grija ca apa in exces sa intre in motor prin orificiile de racire situate pe partea inferioara a carcasei.

Racordat la capatul arborelui motorului este rotorul. Pe masura ce se intoarce, trage apa prin capatul parului si al scamei de la capatul pompei si o impinge in partea de sus a pompei printr-o conducta care duce la filtru. Rotorul contine mici deschideri si este foarte susceptibil sa se infunde cu resturi.

Daca presiunea pe gabaritul din partea de sus a filtrului este mai mica decat nivelurile recomandate si daca cantitatea de apa care se intoarce inapoi la bazin a scazut, este posibil ca rotorul sa fie infundat sau deteriorat. Acest lucru poate fi determinat prin separarea ansamblului la carcasa rotorului si verificarea vizuala a rotorului.

O capcana speciala pentru par si scame este amplasata la capatul ansamblului pompei, si are rolul de a impiedica ramasitele sa intre in ansamblul rotorului.

In interiorul capcanei de par si scame se afla un cos, care trebuie verificat si golit cel putin de doua ori pe saptamana. Daca cosul ar fi infundat, fluxul de apa in pompa ar fi restrictionat si pompa ar incepe sa pompeze aer in loc de apa.

Aceasta este cunoscuta sub numele de „pierdere de prim”. In acest moment, motorul ar incepe sa se roteasca mai repede si, in cele din urma, se va arde. Daca acest cos nu ar fi prezent, rotorul ar putea fi infundat, ceea ce l-ar impiedica sa pompeze cantitati mari de apa sau ar putea fi deteriorat.

Cand trebuie sa functioneze pompa?

Exista doi factori care determina ora zilei in care pompa trebuie sa functioneze: cererea chimica si costul energetic. Deoarece lumina ultravioleta din elimina clorul din apa, este evident ca cea mai mare cerere de clor ar fi in timpul zilei.

Deoarece majoritatea metodelor de adaugare a clorului impun ca pompa sa functioneze pentru a furniza piscina cu cantitatea corespunzatoare de clor, acest lucru ar duce la concluzia ca este mai bine sa functioneze pompa in timpul zilei, decat noaptea.

Cu toate acestea, din cauza costului mai mare al energiei electrice in timpul orei de zi, acesti doi factori trebuie cantariti pentru a determina programul, care raspunde cel mai bine, nevoilor fiecarui bazin si ale proprietarului sau.

Cazul ideal ar fi sa rulati pompa de la rasarit pana la apus, iar acest program ar fi cel mai bun pentru acele situatii in care costul energiei electrice nu variaza pe parcursul zilei.

Cu toate acestea, in alte cazuri, poate fi necesar sa rulati pompa in timpul noptii pentru a evita costurile ridicate de utilitate. Trebuie mentionat ca cantitatea de clor care se adauga in piscina trebuie sa fie suficienta, astfel incat nivelul clorului sa ramana la sau peste 3,0 ppm pentru majoritatea orelor de zi, in special dupa-amiaza.

Cat timp trebuie sa functioneze pompa

Cei doi factori principali in determinarea duratei de timp in care pompa trebuie sa functioneze in timpul fiecarui ciclu sunt cererea chimica si filtrarea. In lunile de vara, cererea de substante chimice este la apogeu si, deoarece sarcina de baie este, in general, mai mare in aceasta perioada, cantitatea de resturi din bazin este, de asemenea, mai mare.

Acest lucru necesita ca apa sa fie filtrata mai bine pentru a elimina resturile de exces. Exista o “regula mare” care poate fi utilizata pentru a determina lungimea fiecarui ciclu de pompare.

Pentru fiecare 10 ° F a temperaturii aerului exterior, rulati pompa 112 ore. De exemplu, daca temperatura maxima medie a aerului pentru o luna a fost de 100 ° F, atunci pompa ar trebui sa functioneze cel putin 5 ore pe zi pentru luna respectiva.

Deoarece temperatura nu poate fi prevazuta cu exactitate in fiecare luna, aceasta regula ar trebui respectata in mod conservator. Se recomanda ca pompa sa functioneze 12 ore pe zi / in cele mai tari luni de vara si 4-5 ore pe zi in lunile de iarna si in grade diferite in timpul primaverii si toamnei.

Ciclul zilnic poate fi impartit in mai multe cicluri, dar fiecare ciclu nu trebuie sa fie mai scurt de 4 ore, deoarece acesta este timpul minim pentru ca toata apa din piscina sa treaca cel putin o data prin filtru si este de asemenea, timpul recomandat intre adaugarea substantelor chimice si urmatorul test de apa / sau utilizarea piscinei.