Ce obligatii au producatorii electronice

0
2688

Producatorul de echipamente electronice este orice persoana fizica si juridica care fabrica si vinde echipamente sub propria marca. Producatorii electronice revand sub propria marca echipamente ce sunt produse de alti furnizori, insa un revanzator nu mai poate fi numit producator. Producatorii importa sau exporta echipamente electronice cu titlu profesional atat in tara cat si in orice alt stat membru al Uniunii Europene. De retinut ca orice persoana fizica sau juridica ce asigura exclusiv o finantare nu este considerate producator decat daca desfasoara si unele activitati prevazute de legile in vigoare.

Producatorii electronice sunt obligati sa urmareasca ca toate deseurile ce sunt colectate de la atat de la distribuitori cat si de la punctele de colectare din localitatea unde se afla ca transportul acestora sa se faca in cele mai bune conditii. Targetul pe care asociatiile de colectare a deseurilor il urmaresc este de 4 kg pe locuitor intr-un an. In ceea ce privesc lampile cu descarcare in gaz, rata de reutilizare si reciclare a componentelor trebuie sa creasca pana la minimum 80% din greutatea lampilor. In caz contrar, amenda este cuprinsa intre 4 si 5.000 de lei, dar si cu suspendarea activitatii pana ce producatorul se conformeaza hotararilor in vigoare. Producatorii electronice au obligatia de a asigura finantarea colectarii, tratarii si valorificarii deseurilor generate de cetateni in gospodariile proprii.

Sunt si producatori care aleg modalitatea individuala de a gestiona deseurile ce provin din echipamente electrice si electronice. Pentru asta, acestia vor trebui sa fie autorizati depa criterii ce sunt asemanatoare organizatiilor colective in baza unui plan de operare conform normativelor aflate in vigoare. Producatorii electronice au obligatia de a depune o garantie care sa demonstreze ca va fi finantata pentru toate deseurile ce provin electronice si se afla pe piata pentru comercializare. In cazul producatorilor individuali, scrisoarea de garantie bancara ori contul bancar vor fi puse la dispozitia Administratiei Fondului pentru Mediu.

Ce trebuie sa stie organizatiile colective

In cazul organizatiilor colective, acestea actioneaza in numele producatorilor si sunt obligate sa constituie un provision pentru perioada ce ramane din cea de garantare. Aceasta acopera sumele ce sunt necesare finantarii operatiunilor prevazute in directivele aflate in vigoare. Organizatiile colective ce actioneaza in numele producatorilor sunt obligate sa depuna o garantie sau sa actualizeze valoarea acesteia si se incaseaza de catre Administratia Fondului pentru Mediu in conditiile legii. In cazul in care nu sunt respectate legile in vigoare, amenzile insumeaza cateva sute de lei. Finantarea deseurilor ce provin de la gospodariile particulare se face de catre producatorii aflati pe piata. Producatorii care furnizeaza echipamente electrice si electronice prin mijloace de comunicare la distanta sunt obligati, de asemena, sa respecte prevederile legislative in vigoare pentru echipamentul furnizat in statele membre ale Uniunii Europene.