Ce este si la ce ajuta ISO 9001?

0
938

Cautati un raspuns pentru „Ce este ISO 9001?” si la ce ajuta? Ei bine, accesand https://www.certificareiso.ro/certificat-iso-9001, veti afla totul despre ISO 9001, si despre modul in care puteti obtine o certificare ISO 9001.

In continuarea acestui articol insa, vom discuta pe scurt despre ISO 9001 si veti putea descoperi care sunt beneficiile sale pentru o organizatie, plus multe alte detalii foarte importante.

Introducerea dvs. simpla la elementele de baza ale ISO 9001

ISO 9001 este standardul international pentru sistemele de management al calitatii (QMS), publicat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare). Standardul a fost actualizat cel mai recent in 2015 si este denumit ISO 9001: 2015.

Pentru a fi lansat si actualizat, ISO 9001 trebuia sa fie convenit de majoritatea tarilor membre, astfel incat sa devina un standard recunoscut international, ceea ce inseamna ca este acceptat de majoritatea tarilor din intreaga lume.

Un sondaj de certificare ISO 9001 la sfarsitul anului 2017 arata ca, in ciuda recesiunii globale, numarul companiilor care au implementat un standard de management al calitatii ISO9001 ramane stabil la nivel mondial.

In plus, exista si alte documente din familia ISO 9000 care accepta cerintele ISO 9001: ISO 9000 defineste termenii si principiile din spatele ISO 9001, iar ISO 9004 ofera indrumari privind eficientizarea unui sistem de management al calitatii ISO 9001.

Ce este un sistem de management al calitatii?

Sistemul de management al calitatii, care este cunoscut si ca si QMS. Un sistem de management al calitatii este o colectie de politici, procese, proceduri documentate si inregistrari. Aceasta colectie de documentatie defineste setul de reguli interne care vor guverna modul in care compania dvs. creeaza si ofera produsul sau serviciul dvs. clientilor.

QMS trebuie sa fie adaptat la nevoile companiei dvs. si la produsul sau serviciul pe care il furnizati, dar standardul ISO 9001 ofera un set de linii directoare pentru a va asigura ca nu va lipsesc niciun element important de care un QMS trebuie sa aiba succes.

De ce ISO 9001 este atat de important?

Dupa cum s-a mentionat mai sus, ISO 9001: 2015 este un standard recunoscut la nivel international pentru crearea, implementarea si mentinerea unui sistem de management al calitatii pentru orice companie.

Este destinat sa fie utilizat de organizatii de orice dimensiune sau industrie si poate fi folosit de orice companie.

Ca standard international, ISO 9001 este recunoscut ca fiind baza pentru orice companie, in vederea creerii unui sistem care sa asigure satisfactia si imbunatatirea clientilor si, ca atare, multe companii cer acest lucru ca cerinta minima pentru ca o organizatie sa fie furnizor.

Dat fiind faptul ca va verificati procesele, precum si faptul ca aveti un organism de certificare care le auditeaza, clientii dvs. nu trebuie sa va auditeze compania. Din aceasta cauza, ISO 9001 a devenit o necesitate pentru multe companii sa concureze pe piata.

In plus, clientii dvs. vor fi siguri ca ati creat un sistem de management al calitatii bazat pe cele sapte principii de management al calitatii din ISO 9001.

De fapt, ISO 9001 este un standard de baza si de influenta, incat este utilizat ca baza atunci cand grupurile de industrie doresc sa adauge cerinte specifice industriei, creand astfel propriul standard de industrie; aceasta include AS9100 pentru industria aerospatiala, ISO 13485 pentru industria dispozitivelor medicale si AITF 16949 pentru industria auto.

Cum arata de fapt ISO 9001?

Structura ISO 9001 este impartita in zece sectiuni. Primele trei sunt introductive, ultimele sapte continand cerintele pentru sistemul de management al calitatii. Iata despre ce sunt cele sapte sectiuni principale:

Sectiunea 5: Conducere – Cerintele de conducere acopera nevoia ca managementul de varf sa fie instrumental in implementarea QMS.

Managementul de varf trebuie sa demonstreze angajamentul fata de QMS prin asigurarea concentrarii catre clienti, definirea si comunicarea politicii de calitate si atribuirea rolurilor si responsabilitatilor in intreaga organizatie.

Sectiunea 6: Planificare – Managementul de varf trebuie, de asemenea, sa planifice functia continua a QMS. Riscurile si oportunitatile QMS in organizatie trebuie evaluate si trebuie identificate obiective de calitate pentru imbunatatire si planuri pentru indeplinirea acestor obiective.

Sectiunea 7: Sprijin – Sectiunea de asistenta trateaza gestionarea tuturor resurselor pentru SM, acoperind necesitatea controlului tuturor resurselor, inclusiv resurse umane, cladiri si infrastructura, mediul de lucru, resurse de monitorizare si masurare si cunostinte organizationale.

Sectiunea include, de asemenea, cerinte privind competenta, constientizarea, comunicarea si controlul informatiilor documentate (documentele si inregistrarile necesare proceselor dvs.).

Sectiunea 8: Operare – Cerintele de operare trateaza toate aspectele planificarii si crearii produsului sau serviciului. Aceasta sectiune include cerinte privind planificarea, revizuirea cerintelor produselor, proiectarea, controlul furnizorilor externi, crearea si eliberarea produsului sau serviciului si controlul rezultatelor procesului neconform.

Sectiunea 9: Evaluarea performantei – Aceasta sectiune include cerintele necesare pentru a va asigura ca puteti monitoriza daca QMS-ul dvs. functioneaza bine. Acesta include monitorizarea si masurarea proceselor, evaluarea satisfactiei clientilor, audituri interne si revizuirea continua a managementului QMS.

Sectiunea 10: Imbunatatire – Aceasta ultima sectiune include cerintele necesare pentru imbunatatirea QMS-ului in timp. Aceasta include necesitatea de a evalua neconformitatea proceselor si de a lua masuri corective pentru procese.

Aceste sectiuni se bazeaza pe un ciclu Plan-Do-Check-Act, care foloseste aceste elemente pentru a implementa schimbari in cadrul proceselor organizatiei pentru a conduce si mentine imbunatatiri in cadrul proceselor.