Ce este marketingul digital?

0
2903
Businessman drawing Internet Marketing concept on blurred abstract background

Exista mai multe strategii de content marketing pe care le poti citi pe numeroase bloguri marketing.

Marketingul digital este comercializarea produselor sau serviciilor care utilizeaza tehnologii digitale, in principal pe Internet, dar include si telefoane mobile, publicitate grafica si orice alt mediu digital.

Dezvoltarea marketingului digital din anii 1990 si 2000 a schimbat modul in care brandurile si intreprinderile folosesc tehnologia pentru marketing.

Pe masura ce platformele digitale sunt din ce in ce mai dezvoltate in planurile de marketing si in viata de zi cu zi  si intrucat oamenii utilizeaza dispozitive digitale in loc sa viziteze magazine fizice, campaniile de marketing digital devin din ce in ce mai raspandite si mai eficiente.

Metode de marketing digital, cum ar fi optimizarea pentru motoare de cautare (SEO), marketingul motorului de cautare (SEM), marketingul continutului, marketingul influentei, automatizarea continutului, marketingul de campanie, marketingul bazat pe date,  marketingul e-commerce, social media marketing, marketingul direct prin e-mail, publicitatea grafica, e-cartile si discurile optice si jocurile devin din ce in ce mai frecvente in tehnologia avansata.

De fapt, marketingul digital se extinde acum la canalele non-Internet care ofera medii digitale, cum ar fi telefoanele mobile (SMS si MMS), callback-ul si tonurile de apel mobile.

In esenta, aceasta extensie la canalele non-Internet ajuta la diferentierea marketingului digital de la marketingul online, un alt termen de captura pentru metodele de marketing mentionate mai sus, care apar strict online.

Dezvoltarea marketingului digital este inseparabila de dezvoltarea tehnologica. Unul dintre punctele cheie de la inceputul anului a fost in 1971, cand Ray Tomlinson a trimis primul e-mail si tehnologia sa a stabilit platforma pentru a permite oamenilor sa trimita si sa primeasca fisiere prin diferite masini.

Cu toate acestea, perioada mai recunoscuta ca fiind inceputul marketingului digital este 1990, deoarece acesta a fost locul in care motorul de cautare Archie a fost creat ca un index pentru site-urile FTP.

In anii 1980, capacitatea de stocare a computerului era deja suficient de mare pentru a stoca volume imense de informatii despre clienti. Companiile au inceput sa aleaga tehnici online, cum ar fi marketingul de baze de date, mai degraba decat cel cu lista limitata.

Acest tip de baze de date permite companiilor sa urmareasca mai eficient informatiile clientilor, transformand astfel relatia dintre cumparator si vanzator. Cu toate acestea, procesul manual nu a fost atat de eficient.

In anii ’90, termenul Digital Marketing a fost conceput pentru prima data. Odata cu debutul arhitecturii server / client si a popularitatii calculatoarelor personale, aplicatiile de management al relatiilor cu clientii (CRM) au devenit o parte semnificativa a tehnologiei de marketing.

Concurenta feroce a fortat vanzatorii sa includa mai multe servicii in software-ul lor, marketing, vanzari si servicii. De asemenea, comerciantii au putut sa detina date uriase privind clientii on-line prin intermediul software-urilor eCRM dupa nasterea Internetului.

Companiile puteau actualiza datele privind necesitatile clientilor si puteau obtine prioritatile din experienta lor.

Acest lucru a condus la lansarea primului anunt banner clickabil in 1994, care a fost campania “Tu” de la AT & T si in primele patru luni de la lansare, 44% dintre toti cei care au vazut-o au dat clic pe anunt .