Ce este damascul si cum se obtine aceasta tesatura

0
2967

Damascul este o tesatura reversibila frumoasa, cel mai des folosita astazi pentru lenjerii hotel brodank, draperii si tapiserie. Cu toate acestea, el poate fi folosit si pentru imbracaminte cum ar fi jachetele si alte articole formale, de uzura.

Modelele de pe tesatura de damasc sunt atat de populare incat le puteti gasi replicate in tapet si modele de sabloane diverse.

Facut initial din fire de matase, damascul este un material textil tesut cu o singura urzeala si fire batute cu modelul cu care se confrunta urzeala intr-o tesatura de satin cu fire plutitoare si fundal. Tehnica de tesut produce o tesatura reversibila cu un model lucios elaborat pe un fundal mat.

Initial, termenul de damasc se referea numai la tesatura de matase cu model. Astazi, damasc se refera la stilul de tesut, chiar daca materialul este fabricat dintr-o alta fibra.

Teserea damascului este una dintre cele mai vechi tehnici de tesut cunoscute omului. Numele provine din limba araba si este o derivare a numelui orasului unde era tesut din fire simple de culoarea matasii in Evul Mediu timpuriu.

Ca tehnica de tesut damascul s-a raspandit in toata Europa, s-au adaugat mai multe culori si fire metalice. Tesatorii au inceput sa teasa materialul in lana si in, precum si in matase. Modelele pot avea o tema botanica, dispun de animale sau scene de peisaj sau pur si simplu au o anumita geometrie in design.

In timp ce Damasc a ramas un centru bine cunoscut pentru producerea materialului textil ce-i poarta numele, Italia a devenit curand celebra pentru fabricarea firelor de damasc.

In jurul anului o mie noua sute, odata cu inventarea jacardului cu cartele perforate pentru a crea in mod automat desenele sau modelele, damascul devin mai accesibil pentru consumatori.

Damascul de astazi este tesut pe un razboi de tesut jacard, material cu desene sau modele controlate de computer, putand fi realizat din in, matase, bumbac, lana sau chiar fibre sintetice.

Tesatura produce fire lungi, care prind si reflecta lumina. Damascul este inca o tesatura scumpa de produs, deoarece tesatura densa necesita o cantitate mare de fibre pe inch patrat.

Atunci cand achizitionezi tesatura pentru un proiect, ar trebui sa masori cu atentie, mai ales in cazul in care repetarea modelului este importanta pentru aspectul final.

Metrajul trebuie cumparat astfel incat culoarea si impletitura sa se potriveasca exact. Ca si in orice alt material textil, ingrijirea depinde de continutul de fibre.

Unele tesaturi de damasc pot fi spalate cu succes in timp ce altele ar putea necesita sa fie curatate uscat. Daca nu sunteti siguri de continutul de fibre sau elementul nu are o eticheta de ingrijire, consultati un profesionist la curatatoria locala inainte de a incerca sa cureti damasc acasa.

Cumpara lenjerii pentru hotel brodank din damasc sau alte materiale de lux pentru un confort sporit.