Ce este analiza de risc la securitate fizica

0
595

Documentul obligatoriu pentru toate societatile comerciale care au valori si bunuri si care asigura protectia lor se numeste Analiza de Risc la Securitate Fizia. Acesta este un document intocmit conform prevederilor legale si o societate comerciala nu poate functiona fara.

Analiza este de fapt, o evaluare a tuturor vulnerabilitatilor pe care le poate avea firma respectiva, fiind de ajutor la diminuarea posibilelor riscuri. Despre ce este analiza de risc la securitate fizica vei afla mai jos.

De fiecare data cand este un document obligatoriu, avem prostul obicei de a intreba “ce se intampla daca nu il am”. Ei bine, fara o astfel de analiza si document, societatea poate fi pedepsita de lege cu amenzi de pana la 10.000 de lei si incepand cu 5000.

Analiza de risc la securitate fizica atrage dupa ea cateva masuri implementate in planul de paza si securitate. Se vor adopta solutii tehnice de securitate prin conceperea acestui plan, unde se vor implemente masurile ulterior stabilite.

Companiile care trebuie sa faca aceasta analiza sunt regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare si dezvoltare, societati in nume colectiv,  in comandita simpla, societati in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata, cat si societati simple pe actiuni. Tot in aceasta categorie se incadreaza si ministerele si alte institutii din administratia publica locala si centrala.

Analiza de risc la securitate fizica trebuie obtinuta si de catre oricare alt tip de organizatie care detine bunuri sau valori, indiferent de care ar fi capitalul social sau forma lor de organizare. Unitatile postale, magazinele de arme si munitie, casele de schimb valutar, casele de amanet, bancile, institutiile financiare nebancare, spatiile comerciale sau salile de jocuri de noroc nu scapa nici ele de aceasta analiza.

Documentul respectiv trebuie revizuit la trei ani sau atunci cand se schimba conditiile care au stat la baza intocmirii acestuia. Refacerea lui reprezinta reluarea intregului proces de elaborare din partea auditului de risc. Daca se opteaza pentru refacerea acestuia, se poate vorbi si de intocmirea unui nou plan de paza.

Cand se reface analiza de risc la securitate fizica? Documentul se reface atunci cand societatea comerciala sau obiectivul isi schimba sediul si se modifica elementele de evaluare pe care s-au bazat la stabilirea nivelului de risc. Cu alte cuvinte, daca planul este diferit si exista mai multe sau mai putine situatii de risc, analiza trebuie refacuta.

Firma Antirisk.ro se ocupa de aceasta analiza, cat si de alte autorizatii pe care trebuie sa le obtii pentru ca o cladire sa poata functiona. Sunt anumite documente care sunt absolut necesare si care din fericire, pot salva mult in cazul unor situatii de urgenta. Analiza de risc la securitatea fizica va fi efectuata de catre experti in domeniu, care au abilitatea de a evalua riscurile la care este expusa societatea.

In functie de specificul activitatii, societatea are obligativitatea de a furniza toate informatiile cu privire la evaluarea cladirii. In caz contrar, daca evaluatorul nu cunoaste detaliile, s-ar putea ca unele elemente sa nu fie incadrate in analiza de risc.