Ce ar trebui să știi despre alimentele BIO?

0
1366

Mâncarea BIO a devenit din ce în ce mai populară în ultima vreme. Uneori etichetele produselor alimentare ecologice pot reprezenta adevărate labirinte și ne fac să ne punem diverse întrebări. Este mâncarea ecologică cu adevărat mai bună pentru sănătatea mentală și fizică?

Substanțele toxice și pesticidele utilizate în majoritatea alimentelor cauzează cancer și alte boli? Ce înseamnă toate etichetele? Acest ghid vă poate ajuta să alegeți mai bine cumpărăturile BIO, inclusiv cum să vă concentrați și cum să mâncați ecologic și accesibil.

Ce înseamnă “organic” sau „BIO” ?

Termenul “organic” se referă la modul în care sunt cultivate și prelucrate produsele agricole. Deși reglementările diferă de la o țară la alta, în S.U.A. de pildă, culturile ecologice trebuie să fie cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice, a genelor bioindustriale (GMO), a îngrășămintelor pe bază de petrol și a îngrășămintelor bazate pe nămoluri de epurare.

Animalele ecologice crescute pentru carne, ouă și produse lactate trebuie să aibă acces la exterior și să primească hrană ecologică. Este indicat să nu li se administreze antibiotice, hormoni de creștere sau subproduse de origine animală.

Organic vs. Non-Organic

Produsele organice Produsele non-organice
Crescute cu fertilizatori naturali: compost sau gunoi de grajd Cultivate cu ajutorul îngrășămintelor sintetice și chimice
Buruienile sunt îndepărtate în mod natural: plivire Buruienile sunt îndepărtate prin metode chimice
Dăunătorii sunt îndepărtați în mod natural: păsări, capcane, pesticide derivate în mod natural Dăunătorii sunt îndepărtați cu ajutorul produselor chimice
Bolile la animale sunt prevenite prin metode sănătoase: pășunatul prin rotație, dietă sănătoasă, diverse ceaiuri naturale Animalele sunt tratate cu antibiotice și alte medicamente.
Animalele trebuie să aibă acces la exterior. Nu este neapărat nevoie ca animalele să aibă acces la exterior.

 

Beneficiile alimentelor ecologice

Modul în care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute poate avea un impact major asupra sănătății voastre mentale și emoționale, precum și a mediului.

Alimentele organice au adesea substanțe nutritive mai benefice( cum ar fi antioxidanții) decât omologii lor convențional crescuți, iar persoanele cu alergii la alimente, substanțe chimice sau conservanți descoperă adesea că simptomele se diminuează sau dispar atunci când mănâncă numai alimente ecologice.

Produsele organice conțin mai puține pesticide. Chimicalele, cum ar fi fungicidele, erbicidele și insecticidele, sunt utilizate pe scară largă în agricultura convențională și reziduurile rămân pe (și în) alimentele pe care le consumăm.

Mâncarea ecologică este adesea proaspătă deoarece nu conține conservanți care o fac să dureze mai mult. Produsele organice sunt deseori (dar nu întotdeauna, așa că urmăriți de unde provin) produse pe ferme mai mici, în apropierea locului în care sunt vândute.

Agricultura ecologică este mai bună pentru mediul înconjurător. Tehnicile de cultivare ecologică reduc poluarea, conservă apa, reduc eroziunea solului, cresc fertilitatea solului și consumă mai puțină energie. Agricultura fără pesticide este, de asemenea, mai bună pentru păsările și animalele din apropiere, precum și persoanele care locuiesc aproape de ferme.

Din punct de vedere ecologic, animalele NU primesc antibiotice, hormoni de creștere sau subproduse animale. Utilizarea antibioticelor poate crea tulpini de bacterii rezistente la antibiotice. În cazul animalelor crescute din punct de vedere organic, se dă mai mult spațiu pentru a se deplasa și a se plimba în aer curat, ceea ce le ajută și le menține sănătoase.

Carnea și laptele organic sunt mai bogate în anumite substanțe nutritive. Rezultatele unui studiu european din 2016 arată că nivelurile anumitor elemente nutritive, inclusiv acizii grași omega-3, au fost cu până la 50% mai mari în carnea și laptele organic decât în ​​versiunile non organice.

Produsele alimentare organice sunt fără OMG-uri. Organismele modificate genetic (OMG-urile) sau alimentele modificate genetic sunt plante ale căror ADN a fost modificat în moduri care nu pot apărea în natură sau în încrucișarea tradițională, cel mai frecvent pentru a fi rezistente la pesticide sau pentru a produce un insecticid.

BioBoom.ro este un site ce comercializează numai produse organice, certificate european și importate de la un producător de încredere din Europa. Aici, nu numai că veți găsi alimente organice, dar și produse cosmetice. Pentru că sănătatea înseamnă atât interiorul corpului cât și exteriorul!