Ce alegem intre tipografia digitala si cea offset

0
1974

Tipografia digitala si tipografia offset sunt doi termeni inca necunoscuti pentru majoritatea dintre noi. De la aparitia sa din anii ’60, tiparul digital a cunoscut o evolutie permanenta, de la primele copiatoare analogice pana la utilajele de productie din zilele noastre. Principiul pe care se bazeaza functionarea masinilor de tipar digital consta in reproducerea unor informatii digitale direct pe un mediu de tiparire, fara ajutorul unei matrite. Cele mai utilizate tehnologii de tipar digital sunt cele laser si inkjet. In tiraje mici si medii, este rentabila functionarea tiparului digital care necesita un timp de executie foarte scurt. Printre avantajele unei tipografii digitale in comparatie cu o tipografie offset se numara: tipografia digitala poate tipari cu date variabile preluate dintr-o baza de date, iar doua coli consecutive pot avea continut diferit, cum ar fi cartile, brosurile, precum si revistele care nu necesita o operatiune speciala.

Tipografia digitala are o viteza de executie mare, iar tiparirea lucrarii poate sa inceapa la cateva minute de la primirea fisierelor. Totodata, poate fi tiparit un singur exemplar inainte de executia intregii lucrari, iar comanda minima poate fi si de o singura bucata. Daca nu stiati, aflati ca tiparirea poate fi comandata si executata on-line. De cealalta parte, tiparirea offset este procedeul prin care imaginea se transfera pe suportul de tiparire cu ajutorul unui cilindru intermediar. Acesta are rolul de a prelua cerneala de pe placa tipografica si a o transfera pe suport. In cazul acestui tip de tipografie, durata pentru pregatirea tiparirii este mai mare avand in vedere ca necesita operatiuni suplimentare cum ar fi realizarea matritelor si filmelor, precum si curatarea si calibrarea presei. In cazul tiparului digital, imprimarea se face mult mai usor si intr-un timp mai scurt deoarece nu sunt necesare pregatiri suplimentare. Totusi, sunt si unele avantaje ale acestui tip de tipografie. In primul rand ar fi costurile care se reduc substantial odata ce creste tirajul. Datorita acestei tehnici se poate tipari si in format mare, iar culorile se pot folosi foarte usor.

Ce alegem?

Timp de mai multe decenii, tiparul offset a fost singura modalitate de imprimare a unei imagini color pe hartie. In momentul de fata, exista mai multe tehnici de imprimare a imaginilor color si fiecare foloseste tehnica pe care o considera cea mai potrivita pentru ca rezultatele sa fie pe masura dorintelor si cerintelor. In cazul tirajelor de dimensiuni mari, tiparul offset ramane cea mai buna varianta ca pret si calitate. Procedeul tiparirii offset implica transferul de cerneala lichida care se afla pe placa tipografica pe o suprafata intermediara, de exemplu un cilindru cauciucat, dupa care este nevoie de suportul final, hartia. Iar, pentru a obtine placile tipografice avem nevoie de separarea culorilor ce se afla intr-o imagine.