Cantarele electronice

0
2156

In acest articol vom aborda cat mai succint subiectul cantarelor electronice, a tipurilor de cantare electronice dar si o scurta istorie a acestora. Printre cele mai vechi dovezi ale existentei de cantare pentru cantarit dateaza din jurul mileniului doi I.H in zona vaii raului Hindus, in prezent Pakistan. Au fost descoperite pietre cubice uniforme folosite ca greutati pentru balante. Desi cuburile nu aveau nicio inscriptie, greutatile lor erau multiplu de un numitor comun. Cuburile erau construite din tipuri diferite de roci cu densitati diferite. Ceea ce semnifica in mod clar faptul ca un factor important pentru construirea lor era greutatea si nu marimea sau alte caracteristici. In Egipt, cantarele exista de prin sfarsitul secolului 19 I.H. dar folosinta lor e posibil sa fie cu mult mai veche.

Cantarele cu arcuri dateaza de prin secolul 16 D.H, insa desi dovezi tind sa arate existenta acestora inca de prin acea perioada, cel mai vechi design al acestui aparat dateaza de prin sfarsitul secolului 18, creat de catre R. Salter. De prin anii 1940, diverse dispozitive electronice erau atasate la un cantar pentru a face citirea greutatii mult mai exacta. Aceste cantare nu erau cantare digitale in fapt, intrucat masurarea greutatii inca era realizata prin arcuri. Cantarele cu arcuri au devenit mai populare atunci cand R. W. Windfield a construit cantarul lumanare, folosit pentru a masura greutatea scrisorilor si a pachetelor. Curierii puteau lucra mult mai rapid cu aceste cantare deoarece puteau calcula instant greutatea obiectelor si nu trebuiau echilibrate cu precizie inainte de fiecare masuratoare. Cantarele electronice cu un panou care converteste presiunea intr-un semnal digital au inceput sa apara in sfarsitul secolului 19, insa au devenit mai exacte si populare abia cu un secol mai tarziu.

Din tipurile de cantare electronice de pe octoservsistem.ro noi vom aborda aici microbalantele, cantarele digitale pentru baie, cantarele analitice. Microbalantele reprezinta instrumente capabile sa realizeze masuratori precise a greutatilor obiectelor cu o greutate relativ mica de ordinul milioanelor dintr-un gram. Un cantar analitic este un cantar electronic construit pentru a masura masa obiectelor cu o masa mai mica de un gram. Cantarul analitic are o suprafata de masurare care este acoperita de pereti transparenti, pentru a preveni influenta prafului sau a anumitor curenti de aer la masuratoarea cantarului.

Cantarul digital de baie este un tip de cantar electronic care masora diverse aspecte dintre care grasimea corporala, masa musculara, procentul de apa in raport cu greutatea corporala. Cantarul digital de baie este un cantar cu multe functii, precum are si un smartphone. Cantarul electronic de supermarket este folosit in departamentele de gatit mancare, carne, produsele din faina. Supermarketurile pot printa chitante si etichete, pretul pe unitate, pretul total. Unele supermarketuri moderne printeaza o eticheta care poate fi folosita pentru a verifica produsul in cazul in care este returnat.