Cand este bine sa ne schimbam anvelopele

0
1925

Pentru  siguranta voastra si a familiei, specialistii va recomanda sa verificati saptamanal anvelopele. Daca aveti dubii in ceea ce priveste adancimea benzii, este bine sa apelati la sfaturile unui specialist. Veti observa ca anvelopele moderne sunt foarte robuste si sunt proiectate pentru a face fata tuturor situatiilor din trafic. Insa, gaurirea acestora se poate produce in orice moment. De aceea este indicat ca un specialist sa verifice anvelopa, dupa o intepatura, pentru a stabili defectele ascunse care ar putea face ca anvelopa sa nu mai poata fi folosita si atunci vi se recomanda sa o schimbati.

In cazul in care sunteti la volan si simtiti cum ceva a intrat la roata, primul lucru pe care il aveti de facut este sa trageti pe dreapta, intr-un loc sigur. Aveti grija sa ridicati frana de mana, sa opriti motorul si sa puneti masina intr-o viteza mai mica. Porniti luminile de avarie si pentru a avea vizibilitate fata de ceilalti soferi este bine sa purtati o vesta galbena. Montati un triunghi de avertizare la 100 metri in spatele masinii pentru a fi vizibili. In cazul in care anvelopa trebuie demontata, aduceti din portbagaj cricul si schimbati-o cu grija. Dupa ce roata a fost inlocuita, asigurati-va ca aceasta este umflata corespunzator. In caz contrar, este indicat sa nu circulati cu viteza mare pana la primul service auto.
Anvelopele, “imbatranite”?

Temperatura, intretinerea, utilizarea, modul de depozitare, viteza, presiunea, dar si modul in care conduceti sunt doar cateva dintre motivele care duc la imbatranirea anvelopelor. Acestea “imbatranesc” si chiar daca nu sunt folosite. Pentru ca acestea sa aiba o durata mai mare de viata este bine sa le pastrati in conditii oprime, iar cand observati ca incep sa isi piarda din calitati este indicat sa le schimbati. Fiti atenti inca de la primele semne de uzura ale anvelopelor de iarna. Iar pentru asta va uitati la exterior o data pe saptamana. Dupa cinci ani de la prima utilizare este indicat sa le faceti o verificare de cel putin o data pe an. In cazul in care acestea nu au fost schimbate de zece ani, pentru siguranta voastra, este bine sa le schimbati imediat.

Oricare ar fi starea drumurilor, acestea se deterioreaza si necesita schimbate ca orice alt lucru pe care il folosim foarte des si se deterioreaza. In cazul in care loviti anvelopa de bordura sau dati de o groapa, aceasta poate fi serios afectata. Orice perforare vizibila trebuie corectata de catre un specialist, iar aceasta include si schimbarea anvelopei. Doar un specialist va poate spune daca aceasta poate fi reparata sau necesita inlocuirea. Pentru siguranta voasta, nu folositi niciodata anvelope deteriorate sau care au avut pana, fara a avea sfatul unui profesionist in materie de anvelope. Asadar, inspectia facuta de catre un mecanic este absolut necesara pentru siguranta voastra.