Bine de stiut atunci cand administrezi antibiotice porumbeilor

0
1276

Specialistii spun ca multi dintre crescatorii de porumbei voiajori forteaza limitele. Una din situatiile in care se face exces se refera la utilizarea antibioticelor. Exista desigur si momente in care acestea se recomanda pentru a trata porumbeii. Iata insa ce trebuie sa stii despre aceasta situatie.

Antibiotice administrate concomitent cu vitamine

O schema corecta de administrare de antibiotice pentru porumbei trebuie sa includa si vitaminele sau probioticele. Antibioticul ajuta pe de-o parte, dar afecteaza flora intestinala, astfel ca vitalitatea porumbeilor va fi afectata.

Vitaminele pot fi de asemenea recomandate in astfel de perioade, mai ales ca exista si mai mare predispozitie de a contacta boli, pe fondul unui sistem imunitar afectat.

Trebuie mentionat de asemenea ca si doza conteaza foarte mult. O doza prea mica nu doar ca nu va trata, dar face organismul sa devina rezistent la produsul medicamentos. O doza prea mare afecteaza ficatul. Asadar este nevoie de un calcul corect a dozei administrate.

Nu este mereu nevoie de antibiotice

O confuzie frecventa se refera la diferenta intre porumbei bolnavi si cei lipsiti de vigoare. Antibioticele nu sunt produse pentru porumbei menite sa sporeasca performanta acestora.

Spune o vorba celebra ca medicul veterinar nu ii face campioni pe porumbei. Asadar, trebuie inteles ca antibioticul se va oferi numai in caz de nevoie, confirmat de medicul veterinar.

Desigur ca uneori tratamentele sunt oferite drept preventie. Spre exemplu, pentru a vaccina impotriva paramixovirozei porumbelul trebuie sa fie perfect sanatos, astfel ca inainte de acest moment se va recurge la tratarea pentru viermi intestinali, pentru infectii respiratorii, chiar si coccidioza, inainte de a fi semne clare de boala.

Tot preventiv se recurge la administrarea de produse specifice porumbeilor ce participa la curse. In aceste momente porumbeii sanatosi intra in contact cu altii, posibili purtatori de boli, astfel ca cel mai adesea apar infectiile respiratorii.

Dupa un zbor crescatorul poate decide un tratament pentru a se asigura ca in timpul zborului nu au fost contactati virusi.

Antibiograma, vazuta ca un moft

Pentru administrarea tipului de antibiotic corect se recomanda o antibiograma si asta o stim pentru ca se practica chiar si in cazul oamenilor. O astfel de analiza determina tipul de virus, la ce este sensibil si deci ce tip de antibiotic ii vine de hac.

Poate ca putini stiu dar in contact repetat cu antibiotice bacteriile pot dezvolta si ele un sistem de aparare, apar mutatii si deci devin mai rezistente. Iata de ce analiza numita antibiograma este necesara si nu un moft.

Ingrijirea porumbeilor, deloc usoara

Se spune ca o imunitate naturala este de preferat astfel ca un crescator nu trebuie sa exagereze cu antibioticele in mod special. Inainte de un concurs, administrarea acestora care se presupune ca are intentii bune face organismul sa fie slabit si mai predispus la a contacta diverse boli.

Asadar nu este mereu o idee buna. Totusi dupa o competitie, in functie si de factorii de mediu, porumbeii au nevoie de ingrijire si chiar si de tratamente, pentru ca vin in contact cu altii, posibili purtatori de virusi.

Nimic nu este usor in aceasta misiune, dar un lucru este cert si anume ca ai nevoie de calitate asadar vezi aici ofertele de produse columbofile.