Alimentatia si obezitatea

0
2668

Putand fi considerat un fenomen in continua dezvoltare, obezitatea este o stare de sanatate atinsa atat de adulti, cat si de copii. Una dintre cauzele aparitiei obezitatii inca de la varste fragede este reprezentata de obiceiurile alimentare nesanatoase pe care le practica din ce in ce mai multa lume sub amenintarea unui mediu in permanenta solicitant. Mai multe detalii pe SpinMag.

Printre cele mai rele obiceiuri alimentare care dauneaza organismului ducand inevitabil la surplus de greutate sau obezitate se numara alimentatia prea bogata in grasimi, prea sarata, prea dulce sau in cantitate prea mare si alimentatia dezorganizata, fara un program bine stabilit, mai ales in momentele de stres.

Chiar daca exista si factori ereditari sau patologici care ar putea favoriza aparitia obezitatii, comportamentul alimentar si obiceiurile pe care le implica sunt esentiale in aceasta problema. Acesta este si principalul motiv pentru care diversele terapii puse in practica de specialisti pentru tratarea persoanelor obeze includ o readaptare nutritionala.

Rolul pe care il are nutritia in tratarea obezitatii este unul major. Persoanele obeze trebuie sa stie sa isi introduca in mod autonom alimentele bune si sanatoase intr-un regim alimentar adaptat problemei cu care se confrunta si sa le elimine pe cele interzise care le-ar putea dauna in continuare. In cazul in care este vorba despre copii obezi se discuta despre „educatie nutritionala”; acesta aspect ar trebui sa aiba caracter de obligativitate pentru ca tinerii sa fie constienti de impactul pe care il are hrana asupra corpului si sanatatii umane.

Daca este vorba despre adulti obezi se discuta despre „reeducare nutritionala”, deoarece se porneste de la ideea ca mai degraba au fost uitate cunostintele de baza in ceea ce priveste nutritia.

Adoptarea unor obiceiuri alimentare bune este esentiala pentru a tine departe obezitatea si chiar si alte probleme de sanatate cauzate de nutritie. In primul rand, trebuie renuntat la pofte si la „ciuguleli” intre mese, iar in al doilea rand este nevoie de mese echilibrate si de stabilirea unor limite.

Mai mult decat atat, de luat in seama sunt si senzatia de foame si de satietate sau distinctia intre nevoia si cheful de a manca. Pentru a facilita acest lucru se poate realiza o „planificare alimentara” unde vor fi notate orele meselor si continutul fiecarea tocmai pentru a realiza eventualele erori nutritionale.

Ciugulelile dintre mese nu sunt dictate de foame, ci mai degraba de cheful de a manca, iar acestea duc in mod inevitabil la un dezechilibru alimentar deloc de dorit. In cazul in care acest obicei devine unul intens ocupand un loc din ce in ce mai important printre celelalte obiceiuri cotidiene, este recomandata vizita la un nutritionist pentru a identifica atat cauza, cat si rezolvarea necesara.

Pentru a respecta un regim alimentar corect impotriva obezitatii, persoanele in cauza trebuie sa inteleaga anumite aspecte culinare, iar pentru a le intelege trebuie sa cunoasca alimentele care pot fi consumate si cele pe care trebuie sa le evite sau sa le reduca, precum si modul de distributie a grupelor alimentare in principalele mese ale zilei. De asemenea, este nevoie de cunoasterea precisa a rolului pe care il au vitaminele, glucidele, lipidele, mineralele si oligomineralele, proteinele si fibrele pentru ca regimul alimentar sa fie unul echilibrat.