Alimentatia, o chestiune sociala

0
1620

Posibilitatile de alimentatie au fost mult timp considerate o simpla chestiune sociala, dar ce si modul in care oamenii mananca au fost indicatori puternici de clasa si epoca. Introducerea notiunii de social media a impins partial si rapid notiunea de gurmanzi departe de cultura bogata si ferma din tinerete. Firmele de telefonie mobila au constatat ca aproape jumatate dintre utilizatoriile platformelor social media posteaza in mod regulat imagini de produse alimentare, adaugand milioane de fotografii pentru produse alimentare in fiecare an. Intr-adevar, aceeasi cercetare a aratat ca 41 la suta ar incerca tot posibilul pentru a obtine o fotografie mai buna, iar 57 la suta dintre postari obtin cel putin o reactie. Produsele alimentare, pizza si ceea ce mai mancam au devenit noul barometru pentru a fi “misto”.

Nimeni nu rezuma mai bine fenomenul decat antropologul celebru conform caruia, a fi analfabeti in lumea mancarurilor pentru a fi chiar inaintea tendintelor, stiind un fantastic mic bistro portughez pe care nimeni nu l-a descoperit inca, doar pentru a demonstra ca cineva este pe partea de sus a civilizatiei cosmopolite, un complex pentru care mancatul in oras a ajuns sa fie o metafora. A cauta cele mai noi si la moda restaurante a ajuns sa valoreze cat greutatea capitalului sau social, pentru romani devenind mult mai probabil a vizita un restaurant de lux decat predecesorii lor. In plus, ei o fac mai des, asta in ciuda castigurilor lor relativ slabe.

Chiar si modul in care mancam singuri a fost transformat de omniprezenta pe social media. O masa pentru unul singur nu mai este un subiect tabu. In multe culturi, acest fapt a fost mult timp un semn de excludere sociala si contravenea normei de a manca ca o experienta comuna.
Asigurati-va o nota mentala a cat de multi sunt de fapt mesenii solitari defiland prin telefoanele lor pentru a comunica, a schimba informatii si a tine pasul cu prietenii si familia, data viitoare cand luati masa la un restaurant.

Schimbarea la fata a convenientei

Convenienta a fost mult timp semnul progresului tehnologic. Este pur si simplu o chestiune legata de ceea ce o societate deosebita considera a fi convenabil. Intr-adevar, incercarea de a economisi timp si efort nu este exclusiv pentru existenta noastra agitata a secolului 21, asa cum ne-am fi gandit o data. Ne-am mutat de la mancaruri gatite la mese congelate, iar apoi de la mese congelate inapoi la mancaruri gatite, preparate chiar in bucataria unui restaurant si nu zilnic in casele noastre.
Evolutia de a manca convenabil, se pare, a devenit un cerc complet.