4 lucruri pe care nu le stiai despre anvelope

0
2008

Anvelopele arata toate la fel – sunt rotunde si negre. De aceea exista persoane care cred ca anvelopele se schimba o data in viata. Acest lucru nu este adevarat. Totusi inginerii in domeniu si designerii lucreaza in mod constant in ceea ce priveste progresul in designul anvelopelor si performanta acestora.

Iata o trecere in revista a celor mai actuale tendinte in tehnologia anvelopelor, lucruri despre care probabil nu ati aflat inca:

1. Se reintoarce moda anvelopelor inalte si inguste. Daca ati calatorit vreodata pe o bicicleta pe plaja, stiti ca anvelopele subtiri au o rezistenta mai redusa la rulare. Producatorii de automobile se indreapta in aceasta directie – hibridul BMW i3 electric/ plug-in – utilizeaza anvelope Bridgestone Ecopia, cu o presiune mai mare, un profil mai inalt si mai delicat.

Pneurile inalte si subtiri reduc de asemenea profilul frontal al masinii pentru rezistenta la vand si tractiune aerodinamica. Nu este vorba doar despre BMW i3, ci si despre Corvette Z51 care suporta anvelope mai inalte si mai subtiri.

2. Electricitatea statica poate fi o problema a anvelopelor. Electricitatea statica si terenul electric neadecvat pot constitui o adevarata preocupare atunci cand alimentati sau cand iesiti din masina.

Componentele anvelopelor moderne prezinta mai putin carbon pentru reducerea rezistentei la rulare si greutate, dar asta inseamna de asemenea o anvelopa mai putin conductiva pentru un teren electric intre vehicul si suprafata soselei.

Solutia este o inserarea unei antene de rulare pe suprafata anvelopei – o banda subtire continua, din cauciuc care serveste drept conductor eficient intre anvelopa si sosea, pentru ca masina sa fie mereu conectata la pamant.

3. Anvelopele de timp “run-flat” functioneaza bine inca mult timp dupa ce au pierdut din presiune. Producatorii de anvelope proiecteaza modele tip run-flat pentru a rezista 8 km la 80 km/h. La viteze mai mici se poate obtine chiar o distanta mai mare.

Ideea este de a reduce cantitatea de caldura generata de anvelorpe si de a reduce presiunea din curele si cauciuc. Imaginati-va de exemplu ca rasuciti o agrafa de birou. Daca o indoiti foarte repede, se rupe, dar daca indoiti incet, va rezista mai bine.

4. Exista mai mult de 200 de materiale intr-o anvelopa moderna. Probabil ati auzit de anvelope tip Kevlar, cauciuc si otel, dar probatil nu stiti inca despre cauciucurile care includ metale cum ar fi cobaltul si titanul, care ajuta la imbinarea compusului cu centurile din otel.

Silanul (hidrura de siliciu) este utilizat pentru a ajuta la lipirea anorganica a siliciului cu polimeri organici pentru o tractiune sporita pe vreme umeda sau in timpul iernii. Siliciul este un ingredient major in cazul anvelopelor cu rezistenta redusa la rulare, iar compusii din silicu cum este silanul au fost folositi foarte mult in ultimii 10 -15 ani pentru imbunatatirea performantelor.

Companiile de anvelorpe utilizeaza de asemenea materiale “naturale” pentru anvelope, cuma r fi de exemplu uleiul de citrice – pentru a controla modul in care vascozotatea si flexibilitatea benzii de rulare se modifica odata cu temperatura.